Belföld

Megdőlt a rekord: Győr-Likócson 41 fokot mértek

Csütörtök délután a fővárosi és az országos melegrekord is megdőlt: Újpesten 40, Győr-Likócson 40,6 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A zavartalan napsütés hatására gyorsan emelkedett a levegő hőmérséklete, több helyen is megdőlt a melegrekord. Az eddigi augusztus 7-ei országos rekord 38 fok volt, ezt 1992-ben mérték Szentendrén. Most sokfelé mértek ennél magasabb értéket. A legmelegebb Győr-Likócson volt, ott 40,6 fokot regisztráltak, 2,6 fokkal többet az eddigi rekordnál.

Megdőlt a fővárosi melegrekord is: Újpesten 40 fok volt, 4,2 fokkal melegebb az 1921-ben, Budapest belterületén mért 35,8 foknál.
Csütörtökre virradóra már a legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is megdőlt, a fővárosi és az országos egyaránt.

Budapesten csütörtök hajnalban Lágymányoson 23,6 fok volt, de a meteorológiai szolgálat pécsi mérőállomásán még ennél is magasabb hőmérsékletet, 25,2 fokot mértek.

Az előrejelzések szerint péntek este záporokkal, zivatarokkal érkezik az enyhülést hozó hidegfront, amelynek hatására véget ér az országos kánikula. A hétvégén többfelé 26 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet, de másutt még 32-33 fokos melegre kell készülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik