Belföld

Egyszerűbb lesz az örökbefogadás és a nevelőszülővé válás

Könnyíti a kormány az örökbefogadást és a nevelőszülővé válást. A változtatás célja, hogy a jelenleg állami otthonokban élő több ezer gyermek közül minél többen, minél előbb családba kerüljenek.

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője pénteken, Helvécián tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány könnyíteni fogja a jövő évtől az örökbefogadást és a nevelőszülővé válást. .

A kormány és a törvényhozás dolga szerunte az, hogy ezt az egymásra találást könnyebbé, egyszerűbbé tegye. Hangsúlyozta: ezért az elmúlt három évben a kormány sok paragrafust átírt, és újabbak módosítását tervezi 2014 januárjától.

Az egyszerűsített eljárásoknak köszönhetően egyre több olyan házaspár és egyedülálló van Magyarországon, aki kész nem vér szerinti gyermeket nevelni. Azt is kiemelte, hogy a kormányváltás óta évről-évre több gyermek talál örökbefogadó szülőkre: a korábbi 400-ról mára évente közel 500-ra nőtt az örökbe fogadott gyermekek száma.

Ennek ellenére most is több ezer gyermek él állami otthonokban Magyarországon; testi, lelki egészségük miatt fontos, hogy ők is családban nőhessenek fel.

A januártól az változik, hogy az a 3200 nevelőszülő is foglalkoztatotti jogviszonyba kerül, aki még nincs ilyen státusban. Emellett minden 12 év alatti, ma még otthonokban élő gyermeket 3-4 év alatt, fokozatosan családba adnak. Az újonnan érkező gyermekek pedig automatikusan nevelőszülőhöz kerülnek – fejtette ki a szóvivő.

Elmondta: napjainkban 5500 nevelőszülő van az országban, akik mintegy 13 ezer gyermekről gondoskodnak. A kormány abban bízik, a változtatásoknak köszönhetően a nevelőszülők száma már jövőre több százzal nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik