Belföld

Támad az ózon

levegoszennyezes-ozon(960x640)(1).jpg (levegőszennyezés, ózon)
levegoszennyezes-ozon(960x640)(1).jpg (levegőszennyezés, ózon)

Több helyen emelkedett a talajközeli ózon koncentrációja, tizenöt magyar város levegőjét sorolták a „kifogásolt” kategóriába.

Az ózonszint megnövekedésének oka a napok óta tartó hőség és az erős napsugárzás. A talajközeli ózon úgynevezett másodlagos szennyező, ami a napsugárzás hatására úgynevezett fotokémiai úton képződik. A kiindulási szennyezőanyagok közé tartoznak a gépjárművek kipufogógázaiból származó nitrogén-oxidok és illó szerves vegyületek, valamint az oldószerek.

Az ózon kellemetlen szagú, izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, súlyosbítja a krónikus betegségeket, elsősorban a hörghurutot és az asztmát. Egészséges embereknél is a hosszabb ideig tartó fizikai munka jelentősen csökkenti a tüdőfunkciót, amit émelygés, hányinger, köhögés, mellkasi fájdalmak kísérhetnek.

A légzőszervek gyulladását is kiválthatja, pollenallergiás betegek tüneteit pedig a magas ózonkoncentráció jelentősen súlyosbíthatja – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az aktuális napi légszennyezettségi adatok megtalálhatók az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik