Belföld

Kimagasló első félévi eredmény a Rábánál

Kimagaslóan jó eredménnyel zárta idei első félévét a Rába Járműipari Holding Nyrt., csoportszintű üzemi eredménye abszolút csúcs, a 2012. évi hasonló időszakhoz képest 400 százalékkal, 2,007 milliárd forintra nőtt - áll a társaság kedden publikált gyorsjelentéséről kiadott sajtóközleményben.

Csoportszinten az első félévben 1,918 milliárd forint nettó nyereséget ért el a Rába a tavalyi év hasonló időszakának 159 milliójával szemben. A 3,107 milliárdos csoportszintű EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 109,6 százalékos javulás az előző év azonos időszakához képest.

Eközben az idei év során a cég 3 milliárd forinttal, 10,4 milliárd forintra csökkentette nettó hitelállományát.

A Rába-csoport árbevétele mindeközben 11,8 százalékkal, 23,724 milliárd forintra bővült. A bővülés ezúttal is az exportpiacokon elért sikereknek köszönhető, ahol összességében 23 százalékkal nőttek a társaság eladásai.

Hangsúlyozzák: a most közzétett üzleti teljesítmény értékét emeli az a tény, hogy a társaság mindezt a piacok gyenge aktivitása és kedvezőtlen növekedési trendek mellett érte el. Az eredményeket a Rába üzleti stratégiájának tulajdonítják, amely szerint a vevőkapcsolatokban és az értékláncban egyre magasabb szinteket megcélozva, magas hozzáadott-értékű termékeket állít elő a társaság.

A gyorsjelentés szerint a fejlődés hajtóereje immár hagyományosan a Rába exportbevételeinek 80 százalékát hozó futóműüzletág volt, amelynek üzemi eredménye 1,642 milliárd forinttal, csaknem a hatszorosára növekedett, míg az árbevétele 20,4 százalékkal 17,5 milliárd forintra ugrott.

Eközben a stratégiai üzletágba irányított jelentős kutatási-fejlesztési befektetéseknek köszönhetően a társaság komplex termékei mára eredményt termelnek. A járműüzletág árbevételének 18,2 százalékos csökkenésével egyidejűleg az alkatrészüzletág növekedést könyvelt el valamennyi eredménysorán 2013 első hat hónapjában. Árbevétele 12,1 százalékkal volt magasabb a 2012 hasonló időszakához mérten, üzemi eredménye, a duplájára emelkedve, 165 millió forintot ért el – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik