Belföld

Orvvadászatot vagy gyilkosságot terveztek?

AK-47 ( ak-47, gépfegyver, )
AK-47 ( ak-47, gépfegyver, )

Sok a kérdőjel a múlt héten elfogott géppisztolyosok ügyében.

Ami biztos, egy-egy autót állítottak meg a rendőrök a Veszprém megyei Lesenceistvándon és Lesencetomajon a múlt szerdán. Az előbbi településen ellenőrzött Nissan csomagtartójából egy AK-47-es gépfegyver és baseballütők kerültek elő, a tomaji Fiat Temprából pedig engedéllyel tartott gáz-riasztófegyvereket vettek elő.

Bár a rendőrség közleményéből nem derül ki biztosan, a Népszabadság szerint sejthető, hogy a két társaságnak van köze egymáshoz.

A Facebookon, Egy demokrata néven valaki azt írta, hogy az autókban jobbikosok ültek és „ezen személyek Lesencetomajon a cigány holokauszt alkalmából az ott élő romák ellen akartak támadást elkövetni”.

Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei elnöke vasárnap közleményt adott ki az ügyben, melyben tagadta, hogy a fegyveresek a párt tagjai volnának.

 

Mégis jobbikosok?

A hvg.hu kérdésére Oszkó István, a Jobbik helyi elnöke megerősítette, hogy az egyik érintett valóban D. Kornél. D. a Sümegiek a Nemzetért Egyesület nevű civil szervezet elnöke, amely a Jobbik egyik fő partnere Sümegen. Az egyesület többször szervezett a jobbikkal közösen rendezvényeket, júniusban például a földtörvény ellen tartottak közös tüntetést.

 


Fotó: police.hu

A két autó hét utasát egyébként mind előállították a rendőrök és közülük a 39 éves B. Ákos sümegi lakost lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – őrizetbe vétele mellett – gyanúsítottként hallgattak ki. B. egyébként azt állította, hogy a táskát július 30-án kutyasétáltatás közben találta.

A Népszabadság úgy tudja, hogy B.-t azóta előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, miután a rendőröknek elismerte, hogy az övé volt az AK–47-es és a lőszerek, s azt is, hogy ezek tartására nem volt enge­délye.

Arról, hogy mire készültek a fegyveresek, a rendőrök nem nyilatkoztak, de akár az orvvadászat sem zárható ki, miután az egyik férfinél a házkutatás során egy élő vaddisznót is találtak.

Az összeesküvés-elméletekre fogékonyak pedig arra is felfigyelhetnek, hogy holnap hoz ítéletet a bíróság a romagyilkosságok ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik