Belföld

Vizet osztanak a győri vasútállomáson

A rendkívüli hőségre való tekintettel a vasút szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályát és a berendezéseket.

A MÁV Csoport kiemelten ügyel a nagy melegben a vasúti közlekedésre, emiatt a pályavasúti szakemberek mérik a sínek hőmérsékletét, és szükség esetén fokozott pályafelügyeletet vezetnek be. Az utasok számára az elrendelt hőségriasztásra való tekintettel mától ismét ásványvizet biztosít a MÁV-START.

A vasúttársaság délelőtt 10 órától a budapesti fejpályaudvarokon és tizenkét nagyobb vidéki állomásán az utasok komfortérzete érdekében vízosztást kezdett. Legelőször a Budapest-Keleti, a Budapest-Nyugati és a Budapest-Déli pályaudvarokon lehet átvenni az ingyenes literes ásványvizet, majd fokozatosan bekapcsolódnak a miskolci, a szegedi, a békéscsabai, a celldömölki, a zalaegerszegi, győri, a veszprémi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomások. A vízosztás mindaddig biztosított, amíg ezt a rendkívüli meleg szükségessé teszi.  A MÁV-START Zrt. továbbá javasolja tisztelt utasainak, hogy vasúti utazásaikat mindenképpen elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal kezdjék meg.

A vasúttársaság elsődleges célja, hogy utasai számára minél komfortosabb utazást biztosítson, ezért a járművek karbantartása során a megbízható üzemkészség érdekében különös figyelmet fordít a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseire.

A MÁV-START Zrt. az utasok körében kedvelt kiránduló helyekre légkondicionált InterCity kocsikat közlekedtet a kényelmesebb utazási lehetőség biztosítása érdekében. A Balaton északi partján Budapest és Tapolca között kétóránként közlekedik a Kék Hullám elnevezésű sebesvonat, légkondicionált, wifis InterCity-kocsival valamint tizenhat kerékpár szállítására alkalmas kerékpárszállító-kocsival. Budapest és Balatonfüred között kétóránként közlekednek a Katica sebesvonatok, amelyek korszerű Desiro-járművekből állnak.

Ez a vonattípus is légkondicionált, egyúttal babakocsis és kerekes székes utazásra is megfelelő körülményeket biztosít. A Balaton déli partjára szintén kétóránként indulnak a főváros felől a gyorsvonatok, amelyek egy-egy légkondicionált InterCity-kocsival és nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekednek. Szintén látogatott az utazók körében a Bükk térsége, ahová a vasúttársaság Budapest–Eger viszonylatban közlekedő vonatai InterCity kocsit is továbbítanak, Budapest–Füzesabony–Eger között kétóránként.

A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, amennyiben 45 Celsius-fokot elérő, illetve meghaladó sínhőmérsékletet mérnek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. A tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a pályában, a magas sínhőmérsékletnél – 50-60 Celsius-fok között – a pálya deformálódhat. Amennyiben ennek jelei mutatkoznak, a vasúttársaság a biztonságos vonatközlekedtetés érdekében sebességkorlátozást vezet be. A felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak, emiatt a felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés, sérülés előfordulhat a nagy melegben. A MÁV Zrt. pálya- és felsővezeték-hálózatát karbantartó ügyeletesei folyamatosan készen állnak az esetlegesen keletkező hibák kijavítására.

A MÁV-csoport a szabadban dolgozó vasutasok számára biztosítja a törvényben előírt munkavédelmi és munkabiztonsági feltételeket. Az erős napsugárzásnak kitett  dolgozók számára megfelelő védőfelszerelést, ásványvizet, és óránként 10-15 perc pihenőidőt biztosít. Rendkívüli helyzet esetén az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések léphetnek életbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik