Belföld

Rabok is dolgoztak a Csillag börtön felújításán

Csillag-borton(1)(960x640).jpg (Csillag börtön)
Csillag-borton(1)(960x640).jpg (Csillag börtön)

Az előzetesben levők hotelje helyett személyzeti öltöző épült, változott a koncepció. A Csillag homlokzata is megújult, rabok is dolgoztak az építkezésen.

100 év után újították fel először

Az 1884 – ben átadott börtön múltjában a máig is legjelentősebb rekonstrukció 1987-1988 között folyt, amikor elkészült az ún. Csillag-toldalékszárny, fürdőkkel, foglalkoztató helyiségekkel, valamint kiépült a zárt láncú biztonsági rendszer. A Szegedi Fegyház és Börtön épületegyüttese Szeged Város Közgyűlésének határozata alapján, 2003. július 14. óta városképi jelentőségű, helyi egyedi védelem alatt áll.

A 120 –ik évben megrogyott

A Szegedi Fegyház és Börtön Főépületének baloldali részén 2005-ben a tetőszerkezet megcsúszott. A helyzet veszélyességét súlyosbította, hogy a teljes személyzeti öltöző és fürdő részlege a tetőtérben volt. A szükséges felújítási munkálatokat a BVOP Műszaki és Ellátási Főosztály koordinálásával külső kivitelező végezte, mely néhány hónap alatt befejeződött.

A Parancsnoki épületben ezt követően is történtek átalakítások, melyek a személyi állomány munkakörülményeinek javítását szolgálták. 2008-ban a főépület klubhelyisége helyébe az állomány részére konditerem és hatszemélyes szauna került átadása, majd 2009-ben a főépület alagsorában férfiöltözőt alakítottak ki.

A felújítás harmadika hulláma

Az intézet II. objektumát 2002. március 8-án adta át az igazságügyi miniszter. A kivitelezés, valamint az azt követő, működés időszakában az objektumot érintően koncepcióváltás történt. Az eredeti elképzelések szerint a II. objektum úgynevezett „alvó börtön” lett volna, mely az előzetesen letartóztatott fogvatartottak hotel szükségleteit valósította volna meg. A szakmai működés megkezdését követően tisztázódott az, hogy más funkciókat is el kell látnia az intézménynek, több munkaerőre van szükség, így azok számára is szociális helyiségeket kell biztosítani

Május 30-án megkezdődtek a kivitelezési munkálatok. A létesítmény 40 millió forintba került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik