Belföld

Káosszal indul a tanév

Gallo-Istvanne-(960x640)(5).jpg (Galló Istvánné )
Gallo-Istvanne-(960x640)(5).jpg (Galló Istvánné )

Nem tudják az iskolák, ősztől hány, a pedagógusok munkáját segítő dolgozót alkalmazhatnak. A félév így - a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint - tervezhetetlen.

Galló Istvánné közölte: egyelőre azt sem tudják az iskolák, hány igazgatóhelyettes lehet az intézményben, hány pedagógiai asszisztenst alkalmazhatnak szeptembertől. A köznevelési törvény erre vonatkozó részét ugyanis hatályon kívül helyezték – hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban.

A köznevelési törvény mellékletei tartalmazzák a vezetők, illetve az oktatást közvetlenül segítők létszámát. Ezeket már most módosították és ezeket a mellékleteket kivették. Egyedül az óvodában határozták meg az óvoda titkár, a dajka, a pedagógiai asszisztens és az óvodai pszichológus alkalmazását – tette hozzá.

Az intézmények többsége a mára hatályon kívül helyezett rendelkezés alapján keresett munkatársakat, munkaszerződést is kötöttek, de most fogalmuk sincs, valójában hány alkalmazottat finanszíroz majd a fenntartó. A már nem hatályos szabályozás szerint az iskolákban 100 gyermekenként egy pedagógiai asszisztens kell, a köznevelési államtitkárság az InfoRádió kérdésére küldött válasza szerint azonban a készülő kormányrendelet ennél kevesebb asszisztenst finanszíroz majd. Hogy pontosan mennyit, az csak a kormányrendelet megjelenésekor lesz nyilvános az intézmények számára is.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Levélben fordult az emberi erőforrások miniszteréhez a másik, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Ő az ágazati kollektív szerződés megkötésének elmaradása miatt tiltakozott. Mendrey László emlékeztetett arra, hogy a szaktárca és a pedagógus sztrájkbizottság január 22-i megállapodása rögzítette az ágazati kollektív szerződés megkötését az oktatásban érintett szakszervezetek bevonásával. Ennek dátumaként július 31-ét határozták meg, és bár a PDSZ a megállapodást nem írta alá, de a szerződést fontosnak tartja – mutatott rá.

Az érdekvédő felidézte a köznevelési államtitkár napokban tett nyilatkozatát is, amit úgy értelmezett, azért fog csökkenni a béremelés mértéke, mert azt kiterjesztik a pedagógus szakszolgálatokra is. Szerinte néhány ezer emberről van szó, az összeg nem befolyásolja érdemben a béremelésre szánt keretet. Ez nem korrekt, és kizárólag arra jó, hogy a pedagógustársadalmat megossza – közölte.

A pedagógiai asszisztensekre kitérve azt mondta: a kiszivárgott információk alapján a köznevelési törvénynek rájuk vonatkozó pontját is módosítanák majd, noha a szerződéseket már megkötötték. Az érintettek a módosítás után bizonytalan helyzetbe kerülhetnek, akár állásuk kerülhet veszélybe – hangsúlyozta. Mendrey felszólította a kormányt, öntsön tiszta vizet a pohárba, ne legyen hetente újabb bejelentés, mondják meg végre mennyi pénzt kapnak a pedagógusok, mi történik a nyugdíjasokkal, a szakasszisztensekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik