Belföld

Az Időkép szerint Győr a legforróbb: 38 fok!

Országszerte tombol a kánikula, ám a legmagasabb hőmérsékletet Északnyugat-Magyarországon mérték. Erről tanúskodik az Időkép hőtérképe is.

Az ország keleti szegélyén 29-30, míg Győrben 38-39 fok volt a maximum pénteken az Időkép adatai szerint.

A Brit-szigetek felett többközéppontú ciklon figyelhető meg. Ennek hullámzó frontzónája csupán a kontinens nyugati partvidékén okoz időnként több felhőt és szórványosan záport, zivatart. Európa északkeleti, keleti részén is ciklon örvénylik, ezért arrafelé nagyobb területen erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar.

A szárazföld déli és középső részén ugyanakkor anticiklon hatására csaknem zavartalanul napos, meleg, nyári az idő. A hőmérséklet csúcsértéke általában 25 és 33 fok között változik, de a Földközi-tenger nyugati medencéjében többfelé 35 fok fölé melegszik fel délutánra a levegő, sőt néhol 40 fokot is mérnek.

Ennél jóval hűvösebb időjárás uralkodik a már említett ciklonok területén, azokon a tájakon 20 fok körüli délutáni hőmérséklet a jellemző. A Kárpát-medence időjárását szombat estig anticiklon alakítja, száraz és egyre melegebb levegő érkezik fölénk, ezért zavartalan napsütés várható, és erősödik a nappali felmelegedés.

Várható időjárás az ország területére szombat estig:

Derült, napos időre számíthatunk, csupán pénteken északkeleten képződhet több gomolyfelhő, de csapadék ott sem valószínű. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13, 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 32, 37 fok között valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik