Belföld

Mozgássérülttel szemétkedett a parkolási társaság

mozgássérült parkoló (mozgássérült parkoló, )
mozgássérült parkoló (mozgássérült parkoló, )

De az ombudsman most közbeszólt.

Hiába tette ki az ingyenes parkolásra jogosító mozgássérült igazolványát egy autós, azonban az eredetiséget igazoló ezüst csík nem volt jól látható, ezért a Ferencvárosi Parkolási Kft. pótdíj fizetésére kötelezte.

Utólag bemutatta az igazolványt az ügyfélszolgálaton, de ekkor kiderült, hogy egy másik, három nappal korábbi ellenőrzés során ugyanilyen eset miatt már megbüntették és ezért másodjára már meg kellett fizetnie a büntetést.

A panaszos befizette az összeget, de beadványával a biztoshoz fordult. Ebben sérelmezte, hogy a parkolási társaság havonta csak egyszer ad lehetőséget az igazolvány utólagos bemutatására, valamint azt is, hogy az első esetről csak az ügyfélszolgálaton értesült, hiszen az autóján nem volt fizetési felszólítás.

Szabó Máté vizsgálata feltárta, hogy nincs olyan jogszabály, amely alapján csak havonta egyszer lehetne utólag bemutatni a mozgássérült igazolványt, ezt a korlátozást a társaság alakította ki a gyakorlatban, amely sérti a jogbiztonságot.

Az ombudsman emlékeztetett korábbi jelentésére, amelyben kezdeményezte a mozgáskorlátozott igazolvány utólagos bemutatására vonatkozó keret- és részletszabályok kidolgozását annak érdekében, hogy véletlen figyelmetlenség esetén ne érhesse indokolatlan joghátrány az igazolványra ténylegesen jogosultak körét.

Mivel a szabályokat nem dolgozták ki, Szabó Máté ismét felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert a jogszabályi háttér kidolgozására. A biztos felkérte a Ferencvárosi Parkolási Kft. ügyvezető igazgatóját, hogy vizsgálja felül a követelése jogszerűségét, és fontolja meg a már befizetett összeg visszautalását a panaszosnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik