Belföld

Mégis elcsalható a választás?

voksolás (szavazás, )
voksolás (szavazás, )

A választási szakértő szerint csak egy törvénysértő törvény kell. A Nemzeti Választási Iroda elnöke előzőleg tagadta ezt.

Választási csalásra is lehetőséget ad a levélben történő szavazás intézménye – mondta Tóth Zoltán a Klubrádióban. A választási szakértő szerint a levélben szavazás környezetét megteremtő szabályozás tele van gumiszabályokkal, nem ad garanciát az állampolgároknak.

Az egyik konkrét példa az értesítési cím, illetve a postacím. Látszólag nem érdekes, de kulcskérdés. A kormánypárt által fizettetett emberek járják a vidéket és agitálnak, hogy kérjék ki a levélben szavazáshoz szükséges csomagot, de nem a saját címüket írják rá az igénylésre, hanem a kormány által fizetett ügynök címét – tette hozzá a szakember.  

A szavazólapok kitöltéséről semmit sem ír a törvény. Így  be lehet diktálni, melyik jelöltet támogassa a szavazó, de akár a „Kubatov-listákról is kitölthető a szavazólap” – tette hozzá Tóth Zoltán, emlékeztetve, hogy hasonló történt 2005-ben Manchesterben. Arra a felvetésre, hogy a Nemzeti Választási Iroda vezetője szerint kizárt a csalás lehetősége, Tóth Zoltán úgy fogalmazott „a törvény is lehet törvényellenes”.

Fotó: MTI/Beliczay László

Pálffy Ilona 1.0

Előzőleg az Együtt-PM azt állította, választási csalás lehetőségére utalt egy tévéinterjúban a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona a HírTV-ben a külhonban élő kettős állampolgárok szavazatainak leadásáról azt mondta, hogy azokat csak el kell juttatni a választást megelőző 15. naptól az adott országban lévő konzulátusokra, nagykövetségekre. „Ott majd lesz egy ilyen postaládának nevezett urna, ahol nem kell semmit sem igazolni, hanem bedobhatja. De bedobhatja akár az egész faluét is, hogyha valakit megbíznak azzal, hogy szedje össze és vigye már be a konzulátusra, mondjuk Csíkszeredára ezeket a levélszavazatokat, borítékokat. Áthozhatják Magyarországra, ott is fel lehet adni postán.”

Együtt-PM kontra Fidesz

Az ellenzéki szövetség ezt úgy értelmezte, hogy igazolás nélkül, mások nevében is leadható a voks. Ezzel sérülhet a választás tisztasága, ha viszont beazonosítható, hogy mely szavazat kihez tartozik, sérülhet a választás titkossága. Az Együtt-PM szerint a kormánynak nem ez az első elképzelése, amellyel kapcsolatban a magyar demokraták arra figyelmeztetnek, hogy alkalmat adhat a választási csalásra.

A szövetség felszólította a kormányt, hogy ne trükközzön a választásokon, ne használja fel újabb politikai játszmájához a külhoni magyarságot, a határon túlról érkező szavazatokkal kapcsolatban pedig olyan rendszert alakítson ki, amely biztosítja a törvényes és tisztességes választásokat. A Fidesz szerint egyedül “a bukott baloldal, a vereségébe beletörődni képtelen Gyurcsány-Bajnai-szövetség” az, amely veszélyezteti a választások tisztaságát. A Fidesz szerint a Portik-ügy és a Szilvásy-ügy lebuktatta a maffiabaloldalt, hogy a hatalomért bármire képes. Az alvilággal is lepaktáltak, hogy a 2010-es választásokat manipulálják: megfigyeltek, hazudtak, lehallgattak, kémkedtek – fogalmaznak.

Pálffy Ilona 2.0

Nem fordulhat elő, hogy valaki igazolás nélkül, mások nevében adhasson le szavazatot a választáson – mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Szerinte nincsenek választási csalást lehetővé tévő technikai megoldások a külhonban élő kettős állampolgárok szavazásánál. Pálffy Ilona az MTI-nek azt mondta: mindenütt a világon szavaznak levélben. A választási eljárási törvény szabályai szerint a szavazólapot beteszik egy üres borítékba, amire nincs ráírva semmi. Ezt a lezárt borítékot berakják egy másik borítékba, amelyben benne van az, hogy ki az, aki szavazott.

Ezt a levélcsomagot kell feladni a Nemzeti Választási Iroda címére. Azt, hogy abban mi van, hogy ki kire vagy melyik pártra szavazott, senki nem láthatja. Ugyanis a levelek feldolgozásakor csak a külső borítékot bontják fel, amelyben ott van a neve annak, aki szavazott, megnézik, hogy valóban regisztrált-e a választásra, és megfelel-e minden feltételnek, például, hogy a belső boríték le van-e ragasztva. Ennél a feldolgozásnál minden pártnak a megfigyelője ott lehet. A belső borítékokat senki nem nézheti meg.

A lezárt, azaz a szavazatokat tartalmazó belső borítékokat “egy nagy kupacba” összegyűjtik, és majd csak a választás estéjén, a szavazás befejezése után nyitja ki azokat a választási bizottság – hangsúlyozta Pálffy Ilona.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik