Belföld

90-nel tomboló szél és 10 fokos lehűlés

Vihar (vihar)
Vihar (vihar)

Zivatar, jégeső, orkán és hőség - valamelyikből kaphatunk kedd estig.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az éjszaka átvonuló hidegfront hatására kedden az ország nagy részén megszűnik a hőség, csupán az ország délkeleti felén várható 25 fok feletti középhőmérséklet. A nagy meleg miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében. 

Az északnyugatira forduló szelet a Dunántúl északi felén viharos – akár 70-100 kilométer/órás – széllökések kísérik.
Hétfőn késő este a Dunántúlon szórványosan kialakulhat zivatar, amelyet akár 90 kilométer/óránál is erősebb széllökések kísérhetnek, és akár 2 centiméternél nagyobb jégdarabokra is számítani lehet.

A keddre virradó éjszaka a Dél-Dunántúlon és a középső országrészben, majd napközben főként a Tiszántúlon kell készülni szórványos zivatarokra és szélrohamokra. Délután már csak az északkeleti országrészben várhatók zivatarok.

A legerősebb széllökések Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém és Pest megyében a 90 kilométer/órát is meghaladhatják. Ezért ezekre a területekre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki.
Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A heves zivatar miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés vonatkozik Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Pest megyére, valamint Budapest területére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik