Belföld

Ünnepélyes megnyitóval kezdődött a Junior Öttusa Világbajnokság

megnyitó (junior öttusa vb, )
megnyitó (junior öttusa vb, )

Harminc ország 140 versenyzője áll rajthoz a Junior Férfi-Női Öttusa Világbajnokságon.

Az öttusa sportág himnuszára vonultak be ünnepélyes keretek között a Junior Férfi-Női Öttusa Világbajnokság versenyzői szerdán este a Városház térre. A 22. sportági világversenynek ad otthon Székesfehérvár július 24-e és július 31-es között. Harminc ország 140 versenyzője méri össze tudását a következő napokban.

A verseny megnyitóján a magyar öttusáért végzett kiváló munkájáért díszoklevelet adott át Cser-Palkovics András polgármester Dr. Réczei Gézának, a Magyar Öttusa Szövetség elnökének és Klaus Schormann-nak, a Nemzetközi Öttusa Szövetség elnökének.

A fiataloknak Cser-Palkovics András jó és sportszerű versenyzést kívánt. Dr. Réczei Géza sok sikert kívánva arra buzdította a sportolókat, tegyenek meg mindent a győzelemért. Tóth István a szervezőbizottság elnökeként örömét fejezte ki, hogy eddigi munkájuk elismeréseként idén ismét egy világversenynek ad otthont a magyar öttusa fellegvára. A nemzetközi szövetség elnöke, Klaus Schormann külön is köszöntötte városunk egyetlen olimpiai bajnokát, Vörös Zsuzsát, és az öttusa család nevében egy emlékplakettet nyújtott át Székesfehérvár polgármesterének.

A Világbajnokság megnyitójára elfogadták a meghívást az öttusa sportág hazai olimpiai, vb- és Eb-érmesei. Őket a Hiemer-házban rendezett szenior találkozón köszöntötték.

Öröm számomra ennyi érem előtt állni, hiszen itt ül előttem az öttusa történelem!- kezdte köszöntőjét a Nemzetközi Öttusa Szövetség elnöke. Klaus Schormann hozzátette, történelmi a pillanat, hiszen a nagy bajnokokat köszöntik, miközben a jövő nagy bajnokai már készülnek a csütörtökön kezdődő megmérettetésekre.

A magyar és a nemzetközi öttusa is sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, és a jelenlévők életútja, lásd Fábián László vagy Balogh Gábor, is azt bizonyítja, hogy nemcsak a sport területén, hanem a közéletben is megtalálták a helyüket az egykori élsportolók, akik jelenlegi munkájukkal is segítik az öttusát. Ezzel is példát mutatva a jövő nemzedéknek!

Dr. Réczei Géza, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke, a szeniortalálkozó egyik megálmodója elmondta: Miután megválasztottak a szövetség elnökének, nagyon sokan megkerestek az egykori sportolók közül és elmondták, szerintük hogyan és mit érdemes tenni ezért a családért, hogy fejlődjön, egyre jobb és jobb legyen. Számomra így nem is volt kérdés, hogy a juniorok világbajnokságáról nem hiányozhatnak a szeniorok.

Székesfehérvár fontos ünnepet ül 2013-ban, a Szent István Emlékévben. Számos program, így a VB is idecsábítja az embereket határon innen és túlról. Eljönnek a város történelme előtt tisztelegni. Számunkra, fehérváriaknak ez nagyon fontos, hiszen a programoknak, a találkozásoknak, az eseményeknek közösségformáló ereje van. Azt gondolom, hogy a közösségformálás másik eszköze a sport.  Ahhoz azonban, hogy közösségi erőt képezzünk, gyermekeket neveljünk, nemcsak anyagi támogatásra, hanem példaképekre is szükségünk van. Önök nagyon sok fiatalnak adnak példát arra, hogy érdemes küzdeni – mondta el köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester.

Ezt követően Dr. Réczei Géza a magyar szövetség elnöke és dr. Cser-Palkovics András polgármester emléklapokat adott át a junior VB-hez kapcsolódó találkozó alkalmából azoknak, akik a magyar öttusa sport eredményessége érdekében sokat tettek a sportágért.

Emléklapot vett át Balogh Gábor, Bretz Gyula, Császári Attila,Demeter József, Dóczi Tibor, Fábián László, Floch Balázs, Hanzély Ákos, Horváth Viktor, id. Katona Ferenc, ifj. Katona Ferenc, Kelemen Péter, Madaras Ádám, Maracskó Tibor, Martinek János, Máthé Vivien, Medvegy Iván, Mizsér Attila, Dr. Pakucs János, Pálvölgyi Miklós, Dr. Papp Dénes, Pécsi Gábor, Pécsi Mónika, Sárfalvi Péter, Sárvári László, Sasvári Sándor, Szabados Zsolt, Szombathelyi Tamás, Tóth István, Dr. Török Ferenc, Vörös Zsuzsanna és Zámbó Csaba.

A Junior Férfi-Női Öttusa Világbajnokság csütörtökön és pénteken a női és férfi selejtezőkel kezdődik, majd szombaton és vasárnap következnek a döntők. Hétfőn vegyes váltó szerepel a programban, a háromfős női, illetve férfi váltók pedig kedden és szerdán versenyeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik