Belföld

Több mint hatezer gólya a szegedi egyetemen

Idén kétszázzal többen jutottak be államilag finanszírozott helyekre.

„ Csak a szakirányban voltam biztos, abban, hogy orvos leszek. Első helyen a szegedi egyetemet jelöltem meg, mert szerettem volna itthon maradni, és sikerült. Nagyon nehéz volt, hogy két emelt szintű érettségit kellett hozzá letenni, de szerencsére alacsonyabb volt a ponthatár mint tavaly” – mesélte a Szeged24-nek Jakus Petra, akinek már biztos helye van szeptembertől a Szegedi Tudományegyetemen.

Országosan 55 ezer hallgatót vettek fel felsőfokú intézményekbe. A szegedi egyetemre összesen 8775-en adták be jelentkezésüket az alapszakokra, ebből 6230 diákot vettek fel, 5065-öt államilag finanszírozott helyre, 1165-öt pedig önköltséges képzésre – mondta el Homoki – Nagy Mária oktatási rektor-helyettes az egyetemen, a  felvételiről  tartott csütörtök délutáni tájékoztatón. Mesterképzésre 2539 jelentkező volt, 1104 hallgató nyert államilag finanszírozott helyre felvételt, 100-an önköltségesen tanulnak tovább.

Az idei helyzet hasonló a tavalyihoz, Szeged megőrizte előkelő helyét az egyetemek versenyében, az ELTE után Debrecen és Szeged holtversenyben vannak egymással – mondta el a rektor. Szabó Gábor arról is beszámolt: a tendenciák is hasonlóak a tavalyihoz, a gazdasági, mérnöki, informatikai, egészségügyi szakok voltak a legnépszerűbbek, nem okozott gondot kapacitásuk feltöltése.

A jogi kar is őrzi a szerepét és nőtt az érdeklődés az egészségvédelmi ( pl: védőnő, gyógytornász) szakok iránt is – tette hozzá a rektor-helyettes. Idén kétszázzal több hallgatót vettek fel államilag finanszírozott helyekre, és kisebb arányban, mintegy 6-7 százalékkal csökkent a felvételizők száma, mint tavaly, amikor drasztikus volt az esés. Az első helyes jelentkezők nagy részét sikerült felvenni  – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A rektor azt is kiemelte, hogy a mesterképzésben növekedett a fizika szakok iránti érdeklődés, ami szerinte azt mutatja, hogy az egyetemen tanulók megértették a szuperlézer beruházásának előnyeit. Szabó Gábor szerint összességében elmondható, hogy a szegedi egyetem tartja eddigi magas színvonalát.

Új fejlemény volt idén a tanárszakokon történt változás, amelyet senki sem tudott előre felmérni. Az utólagos adatok viszont azt mutatják, hogy az eddigi, klasszikusnak számító szakpárok voltak a favoritok, és tanárszakokra négyszeresére nőtt a jelentkezés – mondta el a rektor.

Szabó Gábor azt mondta: mivel új dologról van szó, egyelőre nem lehet nagy következtetéseket levonni ebből a mutatóból, de azon el kell gondolkodni, hogy érdemes-e a jövő tanévben „egzotikusnak” számító szakpárokat indítani.

A rektor szerint az egységes tanárképzés újraindulásának első éve azt az örömteli újdonságot is hozta, hogy ismét életre kelnek a természettudományos tanárszakpárok, így újra indul matematika-fizika szakos képzés az egyetemen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik