Belföld

A nyár eddigi legerősebb hőhulláma

Hőség (hőség, kánikula)
Hőség (hőség, kánikula)

A következő napokban a június közepén tapasztalt, több hőmérsékleti rekordot megdöntő kánikulai időszak után, újabb és feltehetően erősebb hőhullám várható.

Június 19-én 37,3 fokig emelkedett a hőmérséklet a Bács-Kiskun megye déli határán fekvő Kelebián. Ez volt az idei év eddigi legmagasabb hőmérséklete, az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján.

A hét második felétől afrikai eredetű forró levegő áramlik fölénk. Emiatt a hétvégén, illetve hétfőn a levegő hőmérséklete árnyékban is elérheti a 37–38 fokot, sőt néhol meg is haladhatja, így nagy valószínűséggel mondhatjuk, hogy az év eddigi legmelegebb időszaka áll előttünk.

Emiatt másodfokú hőségriadót rendelt el az Országos Tisztifőorvos szerdától péntek éjfélig. Székesfehérváron vízosztással, ivókutak megnyitásával és klimatizált helyiségek biztosításával segítik az embereket.

Az előrejelzések tükrében a tikkasztó hőség az ország legnagyobb részén nem jár csapadékkal, bár csütörtökön átmenetileg nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. Ekkor főként északon zápor, zivatar is előfordulhat, de nem ez lesz a jellemző. Az OMSZ meteorotológiai adatbázisa szerint az országos napi rekordok július végén 38–39 fok körül alakulnak, míg a fővárosi rekordok 2-3 fokkal alacsonyabbak, emiatt az országos rekorddöntésre kisebb, míg a budapestire nagyobb az esély.

A hőség mérséklődése, illetve megszűnése még kérdéses, de az előrejelzések szerint jövő héten, kedden vagy szerdán egy hidegfront hatására mérséklődhet az extrém meleg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik