Belföld

Tovább vergődik a magyar építőipar

epitoipar(210x140)(3).jpg (építkezés, építőipar, )
epitoipar(210x140)(3).jpg (építkezés, építőipar, )

Az év első hat hónapjában 2863 vállalkozás szűnt meg az ágazatban, a tavaly második félévi 2794 után.

Az idei első fél évben ismét negatív rekordot döntött a megszűnő építőipari cégek száma, az év első hat hónapjában 2863 vállalkozás szűnt meg az ágazatban, a tavaly második félévi 2794 után – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb jelentéséből.

Az Opten cégfluktuációs indexe (CFI) egy adott időszakban megszűnt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint a mutató alapján az előző fél évben 15 százalék körülire csökkent az építőipari fluktuáció, az idei első félévben azonban az egy évvel korábbi 17 százalékot meghaladó szintre emelkedett. 

A válság és a jogszabályi változások következtében lezajlott tisztulási folyamatnak, illetve a megrendelések emelkedésének köszönhetően stabilabb beszállítói lánc alakulhat ki, ami kedvez az elmúlt éveket túlélő kisvállalatoknak – idézi a közlemény Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját.

Az Opten igazgatója a csökkenéssel kapcsolatban azonban arra is felhívta a figyelmet: idén az első fél évben a cégbíróságok munkáját jelentősen hátráltatta az alapító okiratok februári kötelező módosítása. Ez azt jelentheti, hogy a második fél évben az ügyhátralékot ledolgozva ismét emelkedhet a megszűnéssel végződő eljárások száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik