Belföld

Oszter Sándor újratöltve

Oszter Sándor (Oszter Sándor)
Oszter Sándor (Oszter Sándor)

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark augusztus 2-3-4-én Rózsa Sándor születésének 200. évfordulójára kiállításokkal, színpadi, zenés, bábos előadásokkal, filmvetítéssel és közönségtalálkozóval emlékezik.

Egy kötetlen beszélgetés formájában ismerkedhettek a jelenlévők az ópusztaszeri rendezvény ötletadóival és szervezőivel. A találkozó moderátora Kertész Péter volt, a Nemzeti Emlékhely ügyvezetője, aki Oszter Sándor Kossuth-, és Jászai-díjas színművészt, az egykori Rózsa Sándorról készült tévéfilmsorozat főszereplőjét, Paluska Zoltánt, a Legendák Földje Alapítvány vezetőjét, Dr. Vass László hagyományőrző alezredest, Tímár Andrást a Kondorosi Csárda vezetőjét, és Kapus Krisztiánt, Kiskunfélegyháza polgármesterét, valamint Ruszkay Zsoltot, az ópusztaszeri Szeri Csárda vezetőjét interjúvolta.

A jó kedvű beszélgetésből megtudhattuk, hogy hagyományőrző csapatok bemutatói elevenítik meg a Dél-Alföld pandúrvilágát majd az Emlékparkban, az ünnepi napokon. A látogatókkal „vasalót” fognak építeni a Skanzen betyárfészkében, amely a pásztorok jellegzetes főző, és raktározó építménye volt az 1800-as évek végén. Faragásokat készítenek, mesélnek a viseletekről, és a pásztorrendről, hogyan telt egy nap, egy hónap, egy év kinn, a pusztán.

A látogatók számára megfelelő étel-, és italellátás lesz biztosítva az emlékpark egész területén, több helyszínen gasztropontokat, ún „duttyánokat” létesítenek a szervezők, ahol magyaros ízekkel várják a vendégeket. A Kondorosi Csárda is ünnepi menülappal készül a nem mindennapi évfordulóra: idén augusztus 31-ig betyáros ételekkel várják szeretettel látogatóikat Kondoroson.

A programsorozatot augusztus 4-én a szőregi csata újrajátszása zárja, amelynek helyszíne a szőregi Monti-park. A csatában részt vesznek azok a hagyományőrző és szabadcsapatok, amelyek az Emlékparknál gyülekeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik