Belföld

Kitüntetést kaptak az árvíz hősei

budapest árvíz idején (árvíz)
budapest árvíz idején (árvíz)

Immár hivatalosan is megszűnt a vészhelyzet az ország egész területén.

Kapcsolódó cikkek

A sikeres árvízi védekezésnek az előjelezés, a felkészülés, a szervezettség és a társadalmi összefogás volt a kulcsa – jelentette ki Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, amikor szombaton Budapesten elismeréseket adott át a védekezés “hőseinek”.

 

A kormány július 19-én hivatalosan is megszűntnek nyilvánította a vészhelyzetet. A katasztrófavédelem végső összesítése szerint a 807 kilométernyi töltésen a rendvédelmi szervek tagjai közül 18 687-en vettek részt a védekezésben. A védművek megerősítése során több mint 10 millió homokzsákot és 242 ezer köbméternyi homokot használtak fel.

Az árhullám közvetlenül 206 ezer embert veszélyeztetett, közülük 1570 embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát. A védekezésben a hivatásosokon kívül részt vettek önkéntes tűzoltók, illetve mentőszervezetek is.

Az ünnepségen 17 tűzoltó vehetett át Bátorságért érdemérmet, emléklapot kaptak megyei védelmi bizottságok vezetői, illetve a főigazgató csapatzászlókat és zászlószalagokat adományozott a védekezésben példamutató munkát végző megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok és önkéntes megyei mentőszervezetek számára.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik