Belföld

Jön a nagy szemétválság?

Ellehetetlenülhet a hulladékkezelés számos településen - írja a Népszabadság egy önkormányzati körlevélre hivatkozva.

A Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár által jegyzett levélben az áll:

“A 2013 végéig tartó átmeneti időszak során a jelenleg működő közszolgáltatók átalakulása, továbbá új közszolgáltatók piacra lépése várható, az új rendszerre történő átállás bizonyos önkormányzatok esetében időben elhúzódhat, amelyet az új engedélyek beszerzése tovább hátráltathat. Ezek a körülmények több önkormányzatot azonnali intézkedést eredményező döntés elé állíthatnak, ellenkező esetben a közszolgáltatás leállásával kell számolniuk.”

A lap emlékeztet arra, hogy a hulladékkezelésre vonatkozó jogszabályok módosítása miatt a jövőben csak olyan vállalkozások tevékenykedhetnek ezen a területen, amelyek többségi önkormányzati tulajdonban állnak. A jövő év elejétől a tevékenységet nonprofit alapon kell végezni.

Utalnak arra is, hogy a tavaszi ülésszak végén elfogadott törvénymódosítás szerint az ellátatlanul maradó területeken kényszerszolgáltatót lehet kijelölni, illetve más szolgáltatóktól eszközöket rekvirálni a feladat ellátásához. Járványveszély vagy más súlyos közegészségügyi kockázat kialakulása esetén a települési hulladék elszállításának megszervezéséről állami szerv gondoskodik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik