Belföld

Baltaálló sisak, viking kenyér

Nandorfehervari-Emleknapok-Szegeden(960x640).jpg (Nándorfehérvári Emléknapok Szegeden)
Nandorfehervari-Emleknapok-Szegeden(960x640).jpg (Nándorfehérvári Emléknapok Szegeden)

Ne csak a vereségekre, de a diadalokra is emlékezzünk. Két napon keresztül ismerkedhettek a szegediek a fél évezreddel ezelőtti harci modorral, zenével és némi kora középkori íz világgal is. Alsóvároson a magyar középkort idézték. A cél: a legfiatalabbak is tudják, miért szól minden délben a harangszó.

Nyolcadszor szervezték meg Alsóvároson a Nádorfehérvári Emléknapokat, 2011 óta július 22-e a nádorfehérvári diadal emléknapja. Az alsóvárosi templom körül csaták dúltak, vitézek izzadtak páncélingekben. a gyerekek elleshették a vitézek harci fortélyait és fakardokkal ki is próbálhatták azokat.

Miből lesz a cserebogár?

Anatómia vizsgájára készülve szütyőket varrt dr.Berényi Zoltán, majd kovácsolt ezt – azt – mutatja a rajta levő izzasztó öltözetet. Pamuting, fegyvermellény, páncél, filcből lábszárvédő – minden a saját keze munkája. Az idén kapta meg orvosi diplomáját, sok vizsgaidőszak volt, minden apróra megtanult, begyakorolt. A Hősök Kapuja Baráti Körhöz pár évvel ezelőtt csatlakozott, háziorvos szeretne lenni. Az orvosi pálya mellett továbbra is kovácsol, steppel, sőt ládát barkácsol, az is az ő keze munkája, amin ültünk. Nem beszélgethettünk sokáig, mert a színpadra szólították a Kör tagjait, hogy a szép számmal egybegyűlteknek is bemutassák tudományukat. Saját maguk készítik középkori mintára sisakjaikat is, aminek”állékonyságát” be is mutatták a nagyérdeműnek: egy hatalmas baltával lesújtottak egy ilyen sisakot viselő fiatalember fejére. Egyben és épen maradt.

Viking kenyér

Végy egy kis durván őrölt lisztet, kővel zúzzál össze egy kis mogyorót, keverd össze vízzel, tojással, sózd, csepegtess bele egy kis mézet, formázd, majd süsd ki serpenyőben zsírral. Hizlal, de nagyon ízletes és tápláló, elég egyet elmajszolni belőle.

Hallgatassék meg a másik fél is

Török szokásokat, főként táncot és zenét mutattak be a Budapestről érkező Szablya Együttes, de jöttek középkori hagyományokat bemutató civilek Lengyelországból is. Kohári Nándor az emléknapok egyik szervezője szerint fontos, hogy minden évben bővüljenek a programok. Ne csak történelmünk vereségeit emlegessük, hanem a diadalt is véssük be – ez a cél – tette hozzá a szervező.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik