Belföld

Születésnapos államtitkár tornacipőben

Ágota-tábor Szegeden (Ágota-tábor Szegeden)
Ágota-tábor Szegeden (Ágota-tábor Szegeden)

Emelik az állami gondozott gyermekek után nevelőszülőknek járó juttatás összegét januártól – mondta Soltész Miklós. Nem ezért, de közelgő születésnapja alkalmából fel is köszöntötték Soltészt a gyerekek. Az államtitkár az ÁGOTA tábor megnyitóján vett részt Szegeden, ahol az idén 270 állami gondoskodásban élő gyermek nyaral 10 napon keresztül.

Ingem-gatyám alapon 17 évvel ezelőtt

Izsákon volt az első ÁGOTA tábor, egyforintosokat kalapozott össze Kothenz János, az Alapítvány elnöke. Azóta, több-kevesebb nehézséggel ugyan, de minden évben megszervezik a tábort. Az ország minden lakásotthonából érkeznek gyerekek. A tábor körülötti tennivalókat az ÁGOTA munkatársai és önkéntesek látják el. Az önkénteseknek tanfolyamon kell részt venniük, hiszen a feladatot nem lehet csak úgy, az utcáról beesve megoldani. Az idén először nevelőszülők és családoknál élő állami gondozott gyermekek is eljönnek a programokra. A táborindító focimeccsen Soltész is pályára szaladt, a mérkőzés barátságos volt.

Nevelőszülők kontra nevelőszülők

Két hónappal ezelőtt egy közleményt adott ki a NOFÉSZ, a Nevelőszülők Országos Független Szakszervezete, amiben leírják országjárásuk nem túl fényes tapasztalatait: az egy gyermek után járó 57000 forint, amelyben már benne van a családi pótlék összege, az éves ruhapénz. Arra kérték az illetékes minisztériumot, hogy az anyagi forrásokat növeljék, s a nevelőszülők problémáit ne a területi gyermekvédelmi szakszolgálat szűrőjén keresztül hallgassák meg.

A megnyitó előtt adott interjúban a szociális-és családügyi államtitkár elmondta, hogy a 2014-től hatályos törvény értelmében családokhoz kerülő 12 év alatti gyermekek lakásotthoni nevelésének normatívájából maradó megtakarítást tulajdonképpen arra fordítják, hogy a „nevelőszülőség”nyugdíjjárulékait és az egészségbiztosítási jogviszonyt is biztosítsák a nevelőszülők számára. Az ezen felül megmaradó pénz egy részét a gyerekek után járó juttatások megemelésére fordítják. A pontos összeget Soltész Miklós még nem tudta megmondani.

A NOFÉSZ mellet az elmúlt hetekben megalakult a NESZÉSZ, amely szervezet szintén a nevelőszülők érdekeit kívánja a jövőben képviselni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik