Belföld

Csobbannál? Íme a világ legnagyobb medencéje!

Úszómedence (Úszómedence)
Úszómedence (Úszómedence)

Negyedmilliárd liter víz fér bele, a legmélyebb pontja pedig 35 méter. Mindez közvetlenül egy csodálatos tengerparton terül el és természetesen a medence víze is az óceánból származik.

A világ legnagyobb mesterséges medencéje ugyan sajnos messze van hazánktól, de ezeken a meleg napokon már a puszta látvány is üdítően hat, így gondoltuk megmutatjuk, hogy olvasóink a hírek között is hűsölhessenek, még ha csak lélekben is.


Fotó: AFP / Martin Bernetti

Az építmény Dél-Amerkában, Chilében található a nyugati partszakaszon, San Alfonso del Mar Resortnál. A közvetlenül a tenger mellé kiépített pancsolóból remek panoráma nyílik az óceánra, s a vízkészletet egy hatalmas szivattyúrendszer biztosítja.

Aki szeretné keresztülszelni gumicsónakkal vagy úszva, annak több mint egy kilométeres távot kell teljesítenie. Szemléltetésképpen: míg a Balaton legmélyebb pontja 11-12 méter, addig ez a chilei medence 35 méteres mélységgel büszkélkedhet.

A hatalmas vízfelületen egyébként csónakázni és vitorlázni is lehet, ha valakinek épp ahhoz támad kedve. Víze általában 26 fokos, melyet a nap melegít fel. A rekordernek számító medence egyébként öt éven keresztül épült, s csaknem egymilliárd dollárba került, mire teljesen elkészült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik