Belföld

Rekordon Orbán Viktor népszerűsége

Orbán Viktor (orbán viktor, )
Orbán Viktor (orbán viktor, )

A Medián legfrissebb kutatása szerint nőtt a Fidesz támogatottsága.

A közvélemény-kutató HVG-nek készített, július 5-9. között végzett reprezentatív felmérése szerint a választók 35 százaléka nem támogat egyetlen pártot sem. A májusban mért 50-ről 45 százalékra süllyedt a “biztos” szavazók aránya. Több mint másfél év után a teljes népességben mért Fidesz-támogatottság újra 30 százalékra nőtt. A többi párt nem tudta növelni szavazóbázisát.

A választani tudó “biztos” szavazók körében is meghatározó a Fidesz-fölény: jelenleg a voksok 46 százalékára számíthatna. E körben az MSZP 20, a Jobbik 14, az Együtt-PM 12 százalékot kapna. A felmérés alapján az LMP és a DK támogatottsága egyaránt 3-3 százalékos. Ezzel nem jutnának be a parlamentbe.

Fotó: Neményi Márton

Egy év alatt 18-ról 30 százalékra nőtt azok aránya, akik úgyérzik, az országban jó irányba mennek a dolgok, és két év után először haladja meg az egyharmadot azok aránya, akik elégedettek a kabinet teljesítményével. A miniszterelnök népszerűsége két éve most a legmagasabb: 39 százalék azok aránya, akik Orbán Viktort szívesen látják “fontos politikai szerepben”.

Ugyanakkor a választók abszolút többsége (52 százalék) jövőre kormányváltást szeretne.

Abban a megkérdezettek erősen megosztottak, ki lehetne egy ellenzéki összefogás vezetője. 40 százalékuk Bajnai Gordont, 32 százalékuk Mesterházy Attilát látja erre alkalmasnak. Az MSZP-elnök kedveltsége számottevően javult, népszerűsége a Medián által valaha mért legmagasabb szintre, 36 százalékra nőtt. Az Együtt-PM vezetőjéé 34 százalék.

Előzőleg az Ipsos szintén azt mérte, hogy 52 százalék akar kormányváltást, ott a biztos pártválasztók körében a Fidesz 50 százalékot ért el, az MSZP 27 százalékot. Az aktív szavazók 12 százaléka voksolna a Jobbikra, 7 százalék az Együtt-PM-re, míg az LMP és a DK 2-2 százalékot kapna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik