Belföld

Mire elég a biztosítás, ha eláztat a szomszéd?

Egy üres ingarlanban eltört vízcső miatt több rókusi lakás is csúnyán beázott. Mindenkinek volt biztosítása, de a kártérítés nem fedezi a helyreállítás költségeit.

Május 20-án hajnalban arra ébredtünk, hogy a kislány kiabál: apa, folyik a víz a szobában. Azt hittük, viccel, majd kiderült, valóban patakokban csurog a meleg víz a falon. A szomszédban történt csőtörés lemosta a festéket, eláztatta a könyveket, a parkettát. Beázott a fürdőszoba is. Azonnal lefotóztunk mindent, mert úgy gondoltuk, a kárügyintézésnél szükség lehet a képekre –mesélte a Délmagyarnak Meszlényi István.

Saját biztosítójuknál három hét után telefonon közölték: nem fizetnek, forduljanak az eláztató szomszéd biztosítójához. Annak ellenére, hogy a kötvényben is benne van a csőtörés, azt mondták, a beázásra nincs biztosítva a lakás. Végül a társaházuk biztosítója olyan összeget ajánlott, ami nem fedezi a kárt.

Ha a saját biztosító nem fizet, mi lesz a beázott tulajdonossal? – kérdezte a Délmagyarország a kárt okozó társasház biztosítóját. – A társasházi biztosításoknál – vízkár esetén – a biztosító fedezi az épületben keletkezett kárt, illetve a megrongálódott vezeték helyreállításának költségeit. Az ingóságokban bekövetkezett károkra azonban a lakóközösség és a biztosító között megkötött szerződés típusától függően nyújt fedezetet a társaság – tudtuk meg a Generali-Providencia Biztosító Zrt. kommunikációs vezetőjétől. A lakásbiztosítás kiválasztásakor ezért fontos, hogy körültekintően járjunk el. Az ár mellett vegyük figyelembe azt is, hogy a biztosítás pontosan mire terjed ki – javasolta Olt Boglárka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik