Belföld

Művészeti táborokban nyaralhatnak a fogyatékkal élők

erzsébet-program (erzsébet-program, )
erzsébet-program (erzsébet-program, )

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár szerint jó politikai döntés volt a cafeteria-rendszer átalakítása, az Erzsébet-utalvány bevezetése. Ennek köszönhetően 135 ezer gyermek, fogyatékkal élő, illetve rászoruló nyaralhat az idén.

A politikus a hétfői megnyitón hozzátette: amíg korábban a cafeteria-rendszerben tízmilliárd forintot vittek ki vállalkozások az országból, addig most az Erzsébet-utalványból származó bevételek visszaforgatásával milliárdok jutnak a rászorulók üdültetésére, táboroztatására. Mindazok, akik Erzsébet-utalványt vásárolnak, támogatják ezt az ügyet – hangsúlyozta. Fonyódligeten hétfőn mintegy száz fogyatékkal élő és több mint húsz kísérő kezdhette meg a művészeti táborozást. Az államtitkár szerint “hasonlóra az elmúlt években, sőt évtizedekben sem volt példa.”

Azoknak a családoknak, amelyekben az egy főre jutó kereset nem éri el a minimálbért, az egyhetes táborért egy ember után kétezer forintot kell fizetniük. Ahol az egy családtagra jutó összeg meghaladja a minimálbért, ott tízezer forintba kerül a tábor.

Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője arról számolt be, hogy az Erzsébet-táborokban az idén nyáron több mint negyvenezer gyermek táborozik az ország nyolc helyszínén. Négyféle tábor várja a fogyatékossággal élő felnőtteket és gyermekeket, valamint kísérőiket, összesen 400 fogyatékossággal élő embernek nyújtva rendkívüli élményt.

Ilyen speciális tábor például a Bicebóca tábor és az Esélytábor, amelyekre egyénileg lehetett jelentkezni, továbbá az ipar- és képzőművészeti alkotótábor, valamint a tánc- és drámatábor, amelyekre segítő szervezeteken keresztül történt a jelentkezés.

A művészeti táborokban tíz-tizenkét résztvevő mellett kettő-hat segítő van jelen, ez lehetővé teszi az egyéni foglalkozást. A tábor szakmai vezetője a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület, amely húsz éve foglalkozik sérült gyerekek és felnőttek művészeti oktatásával – magyarázta a szóvivő.

Az Erzsébet-program nemcsak a táborokon keresztül támogatja a fogyatékossággal élőket, hanem szociális üdülés keretében idén több mint ötezer fogyatékossággal élő és kísérője számára nyújt nyaralási, üdülési lehetőséget – tette hozzá.

A fonyódligeti tábor ezer gyermek, illetve fiatal befogadására alkalmas. Egyszerre több csoport táborozik, látogatva egymás programjait, ezért az integráció szinonimája is ez a tábor – fogalmazott Nagy Anna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik