Belföld

Trafikügy: az MSZP már az EU-t kérdezi, az LMP feljelent

nemzeti-dohanybolt(1)(960x640)(2).jpg (nemzeti dohánybolt, trafik, )
nemzeti-dohanybolt(1)(960x640)(2).jpg (nemzeti dohánybolt, trafik, )

Az MSZP az EU által támogatott Széchenyi programirodák részvételét firtatja a "trafikmutyiban", az LMP feljelentést tesz a vesztes pályázatok visszaküldése miatt.

Az MSZP szóvivője egy levelet mutatott be, amely szerint a koncessziót elnyert cégek, illetve azok képviselői a Széchenyi programirodákban kötötték meg szerződéseiket. Az ellenzéki párt ezért a magyar kormánytól és az Európai Unió illetékeseitől is azt kérdezi, szabályos-e ez, az unió tudott-e arról, hogy “a piac pofátlan lenyúlását célzó trafikmutyihoz” az EU által támogatott infrastruktúrát is igénybe veszik a fideszesek. Gyulay Zsolttól, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezetőjétől azt kérdezik, milyen szerződést kötöttek a Széchenyi programirodákkal, fizettek-e a közreműködésükért, és azoknak ez milyen haszonnal járt.

Török Zsolt kiemelte továbbá, hogy a “trafitmutyit” törvényileg nem készítették elő megfelelően, csak annak a “lenyúlásrészét”. Így történhetett meg, hogy szabályozatlan körülmények között iskolák, óvodák, egészségügyi intézmények közvetlen szomszédságában nyithattak meg dohányboltok. A szóvivő megjegyezte: a Ferenciek terén például egy egyházi kegytárgyakat árusító bolttal közös helyen nyílt “trafikmutyiüzlet”. A szóvivő azt is elmondta, az előkészítésbe más hibák is csúsztak, ugyanis a szeszárusítás területén is anomáliák keletkeztek. Az MSZP mindkét területen határozott lépéseket tervez az Országgyűlés őszi időszakára, szeptemberben törvénymódosítást nyújtanak be.

Az MSZP kormányra kerülése esetén felülvizsgálja a szerződéseket és új pályázatot ír ki, amelyen a hazai kisvállalkozók élvezhetnek előnyöket. Ezt az intézkedést ebben a formában biztosan eltörlik – mondta az MSZP szóvivője utalva arra, hogy jövő héttől már csak a nemzeti dohányboltokban lehet kapni dohányterméket, így 35-40 ezer család, amely korábban ebből is élt, akár tönkre is mehet.

Az LMP feljelentést tesz a vesztes pályázatok visszaküldése miatt

Az információszabadság megcsúfolásának nevezte a vesztes trafikpályázatok visszaküldését Schiffer András, az LMP társelnöke. Az ellenzéki politikus bejelentette, hogy pártja az ügyben feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen közérdekű adattal való visszaélés miatt. Schiffer András szerint a kormányzat ki akarja cselezni a közérdekű adatok megismerhetőségét, ezért “menekülőre fogta”, és a perek megindítása után ilyen gyorsan próbál megszabadulni a vesztes pályázati ajánlatoktól.

A független országgyűlési képviselő szerint a kormány igyekszik eltüntetni a nyomokat, ám a közérdekű adatok megismerhetőségét a büntető törvénykönyv védi, ezért azt várják a legfőbb ügyésztől, hogy haladéktalanul indítson vizsgálatot. Közölte, néhány érdekcsoport meggazdagodása érdekében tipornak el becsülettel dolgozó magyar kis- és középvállalkozásokat. Az LMP ezért elindít egy a honlapján hozzáférhető trafik-jogsegélyvonalat, valamint azt kéri, hogy a visszaküldött vesztes pályázatokat juttassák el postán hozzájuk.

Schiffer András emlékeztetett arra, hogy a trafikbotrány kirobbanásakor az LMP az elsők között indított keresetet a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. ellen közérdekű adatok kiadása iránt, abban a nyertes és a vesztes trafikpályázatok haladéktalan közzétételét kérték. Benyújtottak egy törvényjavaslatot is, amely szerint csak úgy lehetne érvényesen eredményt hirdetni közbeszerzési, uniós fejlesztési koncessziós vagy állami földbérleti pályázaton, ha az eredményhirdetéssel egyidejűleg valamennyi versengő ajánlat nyilvánossá válna – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik