Belföld

Hamarosan megújulnak Fehérvár útjai

utfelujitas(210x140)(2).jpg (útfelújítás, útjavítás, útépítő)
utfelujitas(210x140)(2).jpg (útfelújítás, útjavítás, útépítő)

Az idén és jövőre megvalósuló, több mint 600 millió forint összértékű beruházásokat a város saját forrásból finanszírozza.

Nagyszabású útfelújítási program indul útjára: a beruházásokra több ütemben kerül sor, az első helyszíneken már el is indultak a felújítások. Az ütemezésről és az érintett útszakaszokról Cser-Palkovics András polgármester a Sárkeresztúri úton tartott tegnapi sajtótájékoztatón számolt be.

Fotó: ÖKK

Székesfehérvár idei költségvetése több jelentős útfelújítási munkálatot tartalmazott eredetileg is, ám a kiterjedt és sok helyen rossz állapotú úthálózat miatt az adósságkonszolidáció révén felszabaduló források jelentős részét is ilyen beruházásokra szeretné fordítani a város. A Saára Gyula-program folytatásaként 2013-ban és 2014-ben közel százezer négyzetméternyi útfelület újul meg – teljesen önkormányzati forrásból. Több ütemben zajlanak majd a munkálatok, amelyek közül az első három esetében már lezárult a pályáztatás, kiválasztotta a nyertes kivitelezőket a Közgyűlés.

Az útfelújítások és parkoló-építések I., II. és III. ütemében összesen hét székesfehérvári útépítéssel foglalkozó kisvállalkozás vesz részt. Ebből kettő cég konzorciumot alapított és közösen dolgozik. A 2014 végégi tartó, öt ütemben megvalósuló beruházás minden városrészt érint. Sajnos még ebbe a programba sem sikerült minden rossz állapotú útszakaszt bevonni, de az elkövetkező időszakban is arra törekszik majd az Önkormányzat, hogy folytassa a Saára Gyula-programot.

Egy nagyszabású, mintegy 635 millió forint összértékű beruházás-sorozatot indítottunk el, amely Székesfehérvár valamennyi városrészét érinti. Az adósságkonszolidáció, valamint a helyi takarékos gazdálkodás és a költségvetési fegyelem tette lehetővé az útfelújítási program kibővítését. A gyors előkészítő munka révén már idén látható eredménye lesz közterületeinken a Saára Gyula-program folytatásának. Nagyon fontos, hogy helyi vállalkozásoknak biztosít munkát Önkormányzatunk és hogy teljesen a város finanszírozza ezeket a beruházásokat – mondta el Cser-Palkovics András.

A polgármester a munkálatok ütemezéséről szólva hozzátette: az útfelújítás már csak jellegéből adódóan sem megy ráfordított idő, zaj és por, valamint forgalomterelés nélkül. Éppen ezért az elkövetkező hónapokra mindenki türelmét kérte, hogy aztán közösen örülhessünk a megújult szakaszoknak és megépült új parkolóhelyeknek. Mint elhangzott, direkt a nyári időszakra időzítették a kivitelezések nagy részét, hogy minél kevesebb fennakadást okozzon ez a közlekedésben.

Az első ütem munkálatai június végén megkezdődtek, minden munkaterület átadásra került. A Deák Ferenc utca, a Székely utca és a Balatoni út kivételével mindegyik munkaterületen megkezdődött a kivitelezés. A parkolóépítések közül a Kelemen Béla út 12. és 71. szám mellett már elindult a munka. A Forgó utca, valamint a Kadocsa úti szervizút aszfaltozása kész, épül a Petőfi utca és a Sárkeresztúri út is. Szombaton aszfaltozzák a Bregyó-köznél kijelölt területet, illetve a jövő héten kerül sorra a Mancz János utca. A Rákóczi út és Gáz utca csomópontjának átalakítása a hétvégén kezdődik.

Az első ütem munkálatainak befejezési határideje augusztus vége. Ám ezekkel a beruházásokkal párhuzamosan indul a II. és III. ütem, melyek nyertes kivitelezőit a Közgyűlés június 28-i ülésén kiválasztotta. A szerződéseket a héten írják alá, a munkaterület átadások pedig a jövő héten várhatóak. A munkák befejezési határideje a szerződéskötéstől számított 90 nap, tehát októberre mindenhol befejeződnek.

Az ismertetett három ütemen felül már a 2014-re tervezett munkálatokelőkészítése is folyamatban van. Az útfelújításokkal kapcsolatos feladatokat Székesfehérvár Önkormányzata pályáztatja, a műszaki ellenőrzést pedig a Városgondnokság látja majd el. A Saára Gyula-program folytatásában szereplő útfelújítások egy része kopóréteg-cserét, burkolat-megerősítést, más része pedig konkrét út- és parkoló-építési feladatokat jelent, amelyek 2014 végéig valósulnak meg.

Székesfehérvár polgármestere kiemelte: a város költségvetésében eredetileg is betervezett útfelújítások előkészítése is folyik. Így a Mártírok útja, a börgöndi bekötőút, a Tarnócai, a Kriványi, a Késmárki és a Nefelejcs utca egy szakaszának felújítására is sor kerül. Szárazréten pedig a szociális város-rehabilitációs projekt keretében újulnak meg a legrosszabb állapotú utcák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik