Belföld

6 tonna fölötti átlagtermés – kiváló!

Vásárhely közigazgatási területén minden napra jut valahol egy zápor, zivatar, de a búza betakarítását ez sem akadályozza. Rekordtermés ígérkezik, pedig még csak az aratás felében járunk.

Az árpa aratásakor mi és a gazdák is az “igen jó termés” jelzőt használtuk, ez a búzára pedig fokozottan igaz. Két hete vágják a gabonát Vásárhely határában, de még további két hetet igénybe vehet mire az összes tábla levágásra kerül.

Az időjárás rendkívül kedvezően alakult, csapadék és meleg a legjobb időben érte a kalászokat. A termelők 5 – 5,5 tonna hektáronkénti terméssel már nagyon elégedettek szoktak lenni, de már most 6 tonna fölött mutatkozik az átlagtermés.

A napokban learatott táblákról már 6 – 6,5 tonna búzát szállítottak a raktárakba, szárítókba, de egyes helyeken, és fajtákból hallottunk 10 tonna feletti termésről is. A búza tőzsdei ára ennek megfelelően csökkent, a felvásárlók és integrátorok megtehetik, hogy válogassanak az eladásra szánt gabonából.

Várni azonban nem érdemes, mert az átvételi ár további csökkenésre lehet számítani. Jelenleg a takarmány 38, az étkezési búza 40-42 Ft / kg ár körül mozog. A termés minőségére sem lehet sok panasz, a fuzárium és egyéb károkozók is csak mérsékelten vannak jelen a termésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik