Belföld

Itt a viharok ideje

zivatar (zivatar, eső, vihar, )
zivatar (zivatar, eső, vihar, )

Csütörtökön hidegfront érkezik, az ország nagy részén többfelé várható heves zivatar és felhőszakadás, ezért három északkeleti megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdai szöveges figyelmeztetésében azt írta: szerda este és éjszaka főként az Alföldön, annak is elsősorban a délkeleti részén fordulhat elő gyenge, mérsékelt intenzitású zivatar. A lassan mozgó zivatarból kis területen 20-30 millimétert meghaladó csapadék is hullhat, zivatar közelében előfordulhat erős, viharos széllökés is.

Csütörtökön hidegfront vonul át az ország felett. A front előtt, és ahhoz kapcsolódva több helyen fordul elő zivatar. Intenzívebb, vagy heves zivatar nagyobb eséllyel az Északi-középhegység keleti felén és az Észak-Alföldön lehet, kisebb eséllyel pedig az Alföld déli felén és a Dunántúl nyugati, déli részén.

A heves zivatarokat óránként 90 kilométeres sebességnél erősebb széllökés, és 2-3 centimétert meghaladó jég kísérheti. Felhőszakadás is előfordulhat, amelyben rövid idő alatt helyenként 30 milliméternél több csapadék hullhat.

Narancssárga figyelmeztetés

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint csütörtökre Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a várható heves zivatarok miatt narancssárga, vagyis másodfokú, míg a felhőszakadás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Mind a várható felhőszakadás, mind a heves zivatar miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Békés, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Vas és Zala megyére. Csak a heves zivatarok miatt, de ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Bács-Kiskun és Pest megye, valamint a főváros területére.

Csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik