Belföld

Allergia ellen parlagfű

parlagfu(210x140)(1).jpg (parlagfű)
parlagfu(210x140)(1).jpg (parlagfű)

Kutyaharapást szőrével – bevált módszer, hátha bejön. Ásotthalom környékén is kipróbálták már a parlagfűből főzött teát, a kísérlet többek szerint sikeres volt, elmúltak az allergiás tünetek.

Nyugalmazott agrármérnökként Kiss Ernő Csaba is gyűjti a gyógynövényeket, szakértelemmel vizsgálja azok jótékony hatásait. Az orbáncfű, propolisz és parlagfű házasításával szerinte egy allergia tüneteket is eltüntető tinktúrát kevert. A parlagfű „öntete” szerinte is alkalmas az allergiás tünetek enyhítésére.

Ambrosia

Az aktív korában is gyomnövényekkel foglalkozó agrármérnök szerint szinte parttalan a parlagfű elleni védekezés, hiszen a kaszálás szabad utat ad a földben rejtőző, csíraképességüket évtizedekig megőrző, magok növekedésének. A földet művelni kellene, nem pedig parlagon hagyni, s egy valójában hasznos növényből, gazt nevelni. Ahogy a parlagfű latin neve is mutatja, inkább hasonlították a görög istenek eledeléhez, mint valami kártékony dologhoz.

Indiánok is itták

A parlagfű a húszas években került Európába, így rövidesen Magyarországon is elterjedt. Észak-Amerika földjeiről hurcolták be, feltehetően a gabonával együtt. A parlagfüvet őshazájukban az indiánok is gyógyító céllal itták.

Egy kalap pénz

Az Európai Unió jogharmonizációja vonta maga után azt, hogy több növény OGYI köteles lett, ezért az orbáncfű miatt tinktúráját engedélyeztetni kellene, ami nagyon sok pénzbe kerül. A parlagfüvet, a túlzott szaporodása elleni küzdelem mellett is el kellene ismerni – véli Kiss Ernő Csaba. A tinktúrát maga is fogyasztja, több ismerőse is kipróbálta, bevallásuk szerint jótékony hatású.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik