Belföld

Várhatóan 400 új munkahelyet teremt majd a szegedi lézerközpont

Szegedi lézerközpont (Szegedi lézerközpont)
Szegedi lézerközpont (Szegedi lézerközpont)

Az új munkahelyeken kívül több új egyetemi képzés indulhat, valamint külföldön dolgozó magyar tudósok térhetnek vissza az ELI projektjének eredményeként.

„Szeged felkerül az innováció világtérképére” – hangzott el csütörtökön az ELI lézeres kutatóközpontról tartott lakossági fórumon a csongrádi megyeszékhelyen.

A projektet megvalósító ELI-HU Nonprofit Kft. a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában tegnap délután tájékoztatta az érdeklődő lakosságot a projekt állásáról és várható hatásairól. A fórumon az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője, Lehrner Lóránt mellett Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára is részt vett és válaszolt a lakossági kérdésekre.

Az eseményen Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszámolt a projekt státuszáról. Tájékoztatójában elhangzott, hogy megkezdődött a kutatóközpont épületének kivitelezési közbeszerzése, azaz várhatóan már idén ősszel elkezdődik az építkezés Szeged-Öthalomban, valamint a központba telepítendő lézerberendezések beszerzése is előkészítés alatt van.

Dr. Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. EU koordinációs igazgatója ismertette, hogy a tervezett ütemezés alapján a megvalósítási szakaszban várhatóan 2015 év végére elkészül a nagyberuházás első fázisa, amely a kutatóközpont építését és a lézertechnológia beépítésének egy részét foglalja magában. 2016. elejétől elkezdődhetnek a kutatások, miközben folytatódik a projekt második fázisának megvalósítása, amelynek eredményeképpen 2018-tól még speciálisabb paraméterekkel rendelkező lézertechnológia biztosít majd egyedülálló kutatási lehetőséget a nemzetközi kutatóközönség számára.

Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora az ELI-ALPS projekt oktatást érintő várható hatásairól tájékoztatta a lakosságot. A lézerfizikus intézményvezető elmondta, hogy a kutatóközpont munkaerőigényének kielégítésére számos hazai egyetem és kutatóintézet együttműködésében, új optikai és lézertechnikai képzéseket dolgoznak ki. „Három új szakirányt indítunk,

és arra biztatjuk a téma iránt érdeklődő tehetséges fiatalokat, hogy válasszák ezt a kemény munkával járó, de biztos jövőt jelentő képzést” – hangzott el.

A tájékoztatója után feltett lakossági kérdésre adott válaszából kiderült, hogy a közel 400 munkahelyet létesítő ELI-ALPS számít a külföldre települt magyar tudósokra is. Célja a projektnek az is, hogy például a lézertechnológia, biológia, fizika, informatika területén dolgozó tehetséges magyar szakembereket hazacsábítsa külföldről, így minél több magyar tudóssal töltse fel a világviszonylatban is egyedülálló szegedi kutatóközpontot. Máris több példa akad arra, hogy a Szegeden végzett tehetséges fizikusok – az ELI vonzerejének is köszönhetően – hazatértek – mondta el az SZTE rektora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik