Belföld

Megújult az adyvárosi tó környéke!

Korábban rengeteg panasz érkezett, mert a felhalmozódott iszap kellemetlen szagot árasztott, a növényzet pedig elburjánzott. Az elmúlt években átmeneti beavatkozásokat végeztek ugyan, de az európai uniós pályázat révén most tartósan javul a tó állapota.

A négy településrészt érintő beruházás hármadik elemeként az adyvárosi vízterozó rekonstrukciója volt.

A győri önkormányzat még 2011-ben pályázatot nyújtott be a vízvédelmi rendszerek fejlesztésére „Belterületi vízrendezés fejlesztések Győr Megyei Jogú Város négy városrészében” címmel. A fejlesztés 90 százalékos, 280.314.089 forint európai uniós támogatás és 10 százalékos, 31.146.109 forint önkormányzati önerő mellett valósulhat meg. Mindezeken felül a győri önkormányzat további önerő biztosításával összesen 213.735.839 forintot fordít a kapcsolódó útépítésekre 2012-ben és 2013-ban – olvasható a város honlapján.

Radnóti Ákos a terület önkormányzati képviselője elmondta, korábban rengeteg panasz érkezett, mert a felhalmozódott iszap kellemetlen szagot árasztott, a növényzet pedig elburjánzott. Az elmúlt években átmeneti beavatkozásokat végeztek ugyan, de az európai uniós pályázat révén most tartósan javul a tó állapota.

A korábbiakban víztisztítás céljából működő szökőkút is újra üzemel – tette hozzá Radnóti Ákos. A képviselő hangsúlyozta, nem csak a tó, de annak környezete is megújult, új padokat helyeztek ki, és 11 fát is elültettek. „Mára elmondható, hogy az egyre fejlődő városrészben egy utcában megtalálható az aktív és a passzív kikapcsolódás lehetősége is: az Ifjúság körút elején a Barátság Sportpark várja a mozgás szerelmeseit, az utca végén pedig a rendezett tóparton pihenhetnek a kikapcsolódni vágyók.”

A tervek szerint egyébként a jövőben a tó körüli sétány is díszburkolatot kaphat.

Neumann Zoltán a kivitelező Kultúrmérnök Kft ügyvezetője elmondta, a tó rekonstrukciója során gyérítették a növényzetet, kitisztították a medret, felújították a zsiliprendszert, és a beérkező felszíni csapadékvizek tisztítása érdekében egy olajiszapfogó műtárgyat is beépítettek. A tározótó kapacitása a beavatkozást követően 32.166 köbméterre növekedett. A munkák 64.653.331 forint értékben 2012. október 31. és 2013. április 4. között zajlottak.

A közelmúltban – a tó rekonstrukciójának alkalmából – Borkai Zsolt polgármester és Radnóti Ákos képviselő ültetett fát. Az eseményen az ünnepélyes momentumot megörökítő emléktáblát is leleplezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik