Belföld

Orbán Viktor elítélte az EU-t, Mesterházy a kilépésről kérdezte

Mesterházy Attila (Mesterházy Attila)
Mesterházy Attila (Mesterházy Attila)

Az Európai Parlament (EP) igazságtalan döntéséről címmel szólalt fel napirend előtt a miniszterelnök az Országgyűlésben

Transzparens várta Orbán Viktort a parlamentben. Szabó Tímea és Jávor Benedek független országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért két politikusa a kormányfő napirend előtti felszólalására időzítve emelte fel azt, amely a “Nem akarunk olyan Magyarországot, ahol a többség visszaél a hatalmával” szöveg volt olvasható. (Az ellenzéki képviselők ezzel a miniszterelnöknek a strasbourgi EP-vitában tett kijelentésére utaltak, amely szerint a magyarok nem akarnak olyan Európát, ahol a nagyobb visszaél erejével. A transzparenst az Országgyűlés személyzete vitte ki a teremből.)

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök beszédében ezúttal is igazságtalannak nevezte az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, az Európai Parlamentben (EP) szerdán elfogadott Tavares-jelentést, amely szerinte súlyosan sérti Magyarországot, figyelmen kívül hagyja az EP hatásköreit, a tagállamok és az Európai Unió közötti jogi egyensúlyokat, az alapító szerződésekkel szemben önkényesen állapít meg kötelező kritériumokat, vezet be új eljárásokat és kreál új intézményeket. Orbán Viktor megismételte, hogy a jelentés csorbítaná egy tagállam szuverenitását, ami egész Európára, az EU jövőjére is  veszélyt jelent. A Fidesz politikusai ennek szellemében készítették el a határozatot elítélő javaslatukat.

Az Európai Unió azt akarja, hogy a magyar kormány ne szabályozza az energiaszolgáltatások árát, rezsicsökkentés helyett megint emelkedhessenek az árak – mondta Orbán Viktor. Mi azonban ezt visszautasítjuk, mi inkább arra a kétmillió magyar emberre hallgatunk, akik aláírták a rezsicsökkentés melletti petíciót, és ezért tovább csökkentjük a családok megélhetési költségeit az ősz során” – jelentette ki a kormányfő. A Tavares-jelentésről szóló EP-vita szomorú tanulságának nevezte Orbán Viktor, hogy egyes magyar képviselők azokat erősítik, akik veszélybe akarják sodorni Magyarországot, és el akarják venni a magyar családok pénzét.

MSZP: nem az országot támadták, hanem a kormányt

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint nem az országot vagy a magyar embereket, hanem a kormányt bírálta az Európai Parlament a Tavares-jelentés elfogadásával. Mesterházy Attila kijelentette: a miniszterelnöknek meg kellett volna köszönnie a magyar és az európai szocialisták munkáját, ugyanis annak hatására került ki az országgal szembeni szankciók megfogalmazása a jelentésből, mivel „Magyarországot az ön politikája miatt nem szabad büntetni”.

Mint mondta: a rezsicsökkentés miatt senki nem támadta a kormány munkáját, kritikákat az alapvető jogok sérülése miatt fogalmaztak meg. Szerinte a miniszterelnöknek „szelektív a memóriája”, hisz néhány éve a Kereszténydemokrata Unióban a személyes előterjesztésére ítéltette el Magyarországot a politikai jogok sérelme miatt, később pedig még a szocialista kormányok alatt az Európai Néppárt frakcióülésén az EU-források megvonását követelte.

Nem akkor lettünk gyarmat, amikor elfogadtuk a közösségi joganyagot?  – tette fel a kérdést az MSZP-elnöke, emlékeztetve rá, az ország fejlesztési forrásai jelentős része az unióból jön. Szerinte üzleti érdekek nem az európai, hanem a kormányfő döntései mögött húzódnak, említette példaként a föld- és a trafikügyet. Azt kérdezte: a miniszterelnök beszéde az unióból való kilépés beszéde-e? Szerinte az ország érdekét az szolgálja, ha kitart az euroatlanti integráció mellett.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Jobbik: a Tavares-jelentés egy kutyakomédia

Vona Gábor szerint a Tavares-jelentés megszületése, vitája és megszavazása is egy kutyakomédia, ami ráadásul nem Magyarországról, hanem a hatalomról szól. A Jobbik elítéli az ország belügyeibe történő beavatkozásokat. Az ellenzéki pártelnök felháborítónak és ízléstelennek nevezte a magyar baloldal hozzáállását, amiért az szerinte kárörömmel fogadta a jelentés elfogadását. Úgy vélte: az MSZP filozófiája szerint minél rosszabb az országnak, nekik annál jobb.

Szerinte ugyanakkor Orbán Viktornak a földtörvényben kellett volna megvédenie Magyarországot és a magyar érdekeket, mert jelenleg Magyarország “totális gyarmatosítása zajlik”. Mint mondta: a kutyakomédiában mindenki eljátszhatta saját szerepét: “az MSZP félthette a demokráciát, a miniszterelnök pedig megvédhette az országot”, miközben európai egyesült államok épül “a szemünk láttára”. A Jobbik szerint Magyarország nettó ráfizető az Európai Unión belül, ezért az ellenzéki párt továbbra is népszavazást szeretne Magyarország uniós tagságáról.

KDNP: az európai baloldal letért az unió alapítói által szabott útról

A KDNP szerint az európai baloldal letért arról az útról, amelyet az alapítók értékrendje szabott meg, és kaotikus, dekadens világot idéző útra lépett. Harrach Péter frakcióvezető a miniszterelnök napirend előtti felszólalása után az Országgyűlés előtt idézte a nemzetközi közösség alapítói által megfogalmazott gondolatokat és értékeket, hangsúlyosan szólva a szolidaritás megteremtéséről, a kereszténydemokrácia értékeiről, a többi közt a nép döntésének tiszteletben tartásáról. Szerinte a Tavares-jelentés elfogadása nem a tisztelet megnyilvánulása volt, hanem gazdasági, politikai és ideológiai okok álltak mögötte.

Rogán: Magyarország ellen “rezsieljárás” zajlik

A Fidesz frakcióvezetője szerint Magyarországgal szemben nem “demokráciaeljárás”, hanem “rezsieljárás” zajlik és ennek része az Európai Parlament (EP) által elfogadott Tavares-jelentés. Rogán Antal a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva csütörtökön a parlamentben szégyenletesnek nevezte, hogy a baloldali magyar EP-képviselők tudva azt, milyen gazdasági, üzleti és lobbiérdekek húzódnak a háttérben, megszavazták a jelentést. Szavai szerint példátlan, hogy a magyar baloldal rávette az EP baloldali többségét egy Magyarországot elítélő nyilatkozat elfogadására. Hangsúlyozta: ez a jelentés nem a magyar kormányról, hanem Magyarországról szól és Magyarországot akarja az EP “gyámság alá venni”.

Orbán: totális össztűz a rezsicsökkentés miatt

Az Európai Unió mindhárom fontos intézményében, az állam- és kormányfői tanácsban, az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben (EP) is rendszeresen támadják Magyarországot a rezsicsökkentés miatt – jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön az Országgyűlésben. A miniszterelnök a frakcióvezetők felszólalásaira adott viszonválaszában közölte: az EP rosszat tesz az Európai Uniónak, gyengíti azt, amikor nem tartja be a rá vonatkozó szabályokat, az alapszerződéseket.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Vona Gábor Jobbik-frakcióvezetőnek válaszul ugyanakkor azt mondta, az unió gyengülése nem jó hír, az EU széthullása kataklizma lenne, el kell kerülni. Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető felvetésére azt mondta, amit Magyarország támogatásként az Európai Uniótól kap, nem ajándék, hanem az “jár nekünk, csatlakozási szerződésünk fontos alapköve”. Magyarország ugyanis a kommunizmus miatt súlyos versenyhátránnyal csatlakozott a közös piachoz – jelentette ki a kormányfő.

Az EP szerdán fogadta el az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által készített jelentést. A dokumentum fő megállapítása, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik “időben és megfelelő módon”, akkor az annak kockázatához vezethet, hogy sérülhetnek az alapértékek. Az immár az EP hivatalos álláspontjának tekinthető jelentés több ajánlást megfogalmaz mind az uniós intézmények, mind Magyarország számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik