Belföld

Fábry latrokról, trafik- és ügynökügyről meg a szárszói panoptikumról

fábry (fábry)
fábry (fábry)

Ha jövőre nyer a Fidesz, ne felejtse el megköszönni a „szárszói panoptikumnak” – mondja a showman a csütörtökön megjelenő Heti Válasznak adott exkluzív interjúban.

Fábry Sándor szerint vannak eredményei az elmúlt három év kormányzásának, de vannak kérdések, amelyekben jó volna, ám nem lehet tisztán látni. „Az ügynökügy szőnyeg alá söprése például felfoghatatlan. Trafikügyben is érthetetlen, miért nem írtak ki új pályázatot. Ezt, amit elsőre összehoztak, meg kellett volna semmisíteni.”

A showman szerint végképp kudarc az elszámoltatás, pedig az választási ígéret volt. Fábry úgy látja, ha „Gy. F.-et” börtönbe tudták volna csukni, az három flott Fidesz-ciklus. „Ezzel szemben az őszödi beszéd elindult a felmagasztosulás útján, lassan a korszakváltás kezdetének illik tekinteni, maholnap úgy fogják emlegetni, mint Deák Ferenc Húsvéti cikkét. Hunvald, Hagyó, Mesterházy és a többi lator meg tán némi kártérítést is kap.”

Arra a kérdésre, hogy miért Gyurcsánnyal kapcsolatban emlegeti még mindig a vasrácsot, miközben például trafikügyben erős a gyanú, hogy több ízben haverok kapták a monopolbizniszt, a showman azt mondja: trafikügyben nem vertek ártatlan tömegeket, és egyelőre egy közfillér sem tűnt el. „A cél elvben helyes, de az kétségtelen, hogy ha a Continental dohánygyár vezére kvázi magának írja a törvényt, majd a koncessziók 10 százalékát ki is kanyarítja, valljuk be, az fekete-afrikai normákat sugall.”

Fotó: Kummer János

Fábry a kormányfő európai harcát meseszerűnek, a gazdasági függetlenségért folytatottat eredményesnek látja, de a szimbolikus és a kultúrpolitikát félkatasztrófaként írja le. „Amikor Tömjén Zsolt lovon vonul be Kézdivásárhelyre, arra már azt mondom: na ne.” Szerinte az, hogy lovas nemzet vagyunk, abban nyilvánul meg, hogy szeretünk átesni a ló túloldalára.

Ennek ellenére Fábry úgy látja, a szárszói szervezők „tévedhetetlen biztonsággal” állították rajthoz a „hiteltelenek ligájának” legjobbjait. „Ha jövőre a Fidesz nyer, első dolga legyen köszönetet mondani a szárszóiaknak” – javasolja. A teljes Fábry-interjút a július 4-én megjelenő Heti Válaszban olvashatják.

Két éve szintén a Heti Válasznak Fábry azt mondta, hogy a „fideszes disznóságokat tüzes vassal kell kiégetni, hogy csontig hatoljon”. A showman ugyanakkor már akkor is úgy vélte: azok nagyságrendileg sem vethetők össze az elmúlt nyolc év bűneivel, amikor rendszer épült a rablásra, az ország kiárusítására. A Fidesz néhány törvénye nem elegáns, de törvényes – mondta 2011-ben.

Az ismert tévés különbséget tett a fideszes turpisságok és a vastag bűnök között, és már akkor is fontosnak nevezte az elszámoltatást, hogy helyreálljon az emberek igazságérzete. Úgy fogalmazott, hogy „egy-két nagy, büdös halat, élen természetesen szeretett egykori miniszterelnökünkkel, meg kellene próbálni hűvösre tenni, ne bomoljanak köztünk és rontsák itt tovább a levegőt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik