Belföld

Bűncselekményt követ el, aki nem segít

rosszullét (rosszullét)
rosszullét (rosszullét)

Akár két év szabadságvesztést is kaphat az, aki sorsára hagyja a bajba jutott embert.

A napokban több olyan történet is napvilágra került, amely arról szól, hogy sokszor nem segítenek az emberek, ha azt látják, hogy valakit baleset ért vagy rosszul van. Nagy port kavart annak a fiatal nőnek az esete, aki egy budapesti villamosmegállóban ájult el a melegtől, de senki nem törődött vele, még a mentőt is saját magának kellett hívnia.

Orvosi rendelő előtt lett rosszul az idős nő

Újabb hasonló történetre akadtunk. A minap egy idős asszony egy V. kerületi rendelőintézet előtt lett rosszul, ám hosszú percekbe telt, mire szakszerű orvosi segítséget kapott. Megkerestük Linder Bálintot, aki közösségi oldalán beszámolt a történetről. Ő volt az, aki a néni segítségére sietett. De korántsem volt egyszerű dolga. Elmondta, hogy amikor a helyszínre ért, az asszony fennakadt szemmel, hamuszürke arccal ült az épület előtt, és levegőt is alig tudott venni. Megpróbált kontaktust teremteni vele, de ez nem igazán sikerült. Riasztotta a rendelő biztonsági őrét, aki az épület recepciójára rohant, onnan viszont azzal tért vissza, hogy nem tudják a helyszínen ellátni a nénit, mentőt kell hívni hozzá. Erre a fiatalember maga vette kézbe az ügyet. Berohant az épületbe, és indulatosan reklamálni kezdett. Végül kiderült, hogy az egyik alkalmazott már értesített egy orvost a házban. Végül aztán bevitték a rendelőbe a szerencsétlenül járt asszonyt, és ellátták. Az intézetben ugyanakkor többen azt mondták a fiatalembernek, hogy ha valaki rosszul lesz az utcán, akkor nem rohanhatnak ki hozzá az ott dolgozó orvosok, hanem mentőt kell hívniuk.

Baleset az áruház előtt

Egy hasonló esetről számolt be a cink.hu is. Egy belvárosi ABC előtt elesett egy idős nő. Az üzlet alkalmazottai kivittek neki egy rekeszt, hogy leülhessen, amíg a segítség meg nem érkezik. Ám mentőt hívni nem mertek, mondván, a főnökük arra utasította őket, hogy ezt csak akkor tehetik meg, ha a bolt területén történik baj valakivel. Az üggyel kapcsolatban Lányi Veronika, a Roni Kft. képviselője lapunknak azt mondta, nem fedi a valóságot, hogy az alkalmazottaiknak ezt tiltanák. Az üzletvezető ki is ment, hogy segítséget hívjon, de addigra valaki más már megelőzte, s végül jött is a segítség. Volt ugyanakkor korábban olyan esetük, amikor mentőt hívtak egy rosszul lett járókelőhöz, ám az illető végül saját lábán távozott, még a segítség megérkezése előtt, s így végül a bolt alkalmazottai kényszerültek magyarázkodni a mentősöknek.

Annyi tehát mindkét történetből világos, hogy sokaknak nem egyértelmű, kinek milyen joga és kötelessége van akkor, ha a szeme láttára ér valakit baj.

Törvényt szeg, aki nem segít

Kiderült, hogy nagyon is sokat kockáztat az, aki bár tehetné, nem cselekszik. A segítségnyújtás elmulasztása ugyanis törvénybe ütközik – mondta el lapunknak dr. Kovácsy Zsombor ügyvéd, egészségügyi szakjogász. A hatályos jogszabályok szerint aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétséget követ el. Ez akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. A helyzetet persze sok tényező árnyalhatja. A szakember szerint az említett két eset között az a nagy különbség, hogy egy orvostól a szaktudása miatt több várható el, mint például egy bolti eladótól vagy egy járókelőtől. Az viszont mindkét helyzetre igaz, hogy ha valaki tudomást szerez a bajról, akkor segítenie kell. Nem bújhat ki senki a felelősség alól azzal sem, ha arra hivatkozik, hogy a munkáltatója tiltotta meg neki, hogy segítsen. Erre utasítani egy alkalmazottat ugyanúgy jogellenes, mint megtagadni a segítségnyújtást. Ha pedig valakit közterületen ér baleset, akkor főszabályként mentőt kell hívni hozzá, ami mindenkitől elvárható, aki tudomást szerez a történtekről.

A témával kapcsolatban megkerestük az Országos Mentőszolgálatot. Arra voltunk kíváncsiak, nekik van-e tudomásuk hasonló esetekről, tudnak-e olyan szabályról, amely korlátozhatja bárkinek a jogát arra vonatkozóan, hogy segítséget hívjon egy rosszul lett emberhez, illetve el tudják-e képzelni azt, hogy bárkit bármilyen hátrány érjen, ha mentőt hív egy beteghez.

Kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ, de amint megérkezik, közöljük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik