Belföld

A szezonális zöldségek és gyümölcsök árusítását ellenőrzik

Gorogdinnye(210x140)(1).jpg (görögdinnye)
Gorogdinnye(210x140)(1).jpg (görögdinnye)

Július 1-jétől a hatóságok kiemelten ellenőrzik a szezonális zöldségek és gyümölcsök árusítását – közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője szerdán Szegeden.

Hódi László elmondta, a zöldség, gyümölcs forgalmazók és az őstermelők ellenőrzése egész évben folyamatosan zajlik, a nyári időszakban azonban kiemelten vizsgálják a szezonális termékek származását, az áruk megfelelő jelölését.

A szakember egy szegedi utcai dinnyeárusnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai és a Csongrád Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerveinek munkatársai által végrehajtott ellenőrzés során elmondta, a leggyakrabban az áru nyomonkövethetőségével van probléma, az eladók nem tudják hitelt érdemlően igazolni a termékek származását.
Az ellenőrzések során az őstermelők által elkövetett szabálytalanságokkal is találkoznak. Az őstermelő saját termékeit árusíthatja egyszerűsített adminisztráció és kedvezményes adózás mellett, a zöldség-gyümölcs kereskedelem azonban bejelentésre kötelezett tevékenység.

Petrik Sándor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője elmondta, a hatóság munkatársai ellenőrzik az árfeltüntetést, a meghirdetett akciók valóságtartalmát, illetve igyekeznek kiszűrni a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot is. Az utcai zöldség és gyümölcsárusoknál vizsgálják többek között a hiteles mérőeszközök meglétét és azt is, hogy valóban hazai-e a magyarként meghirdetett áru – közölte a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik