Belföld

A Nemzeti Színház partnerként kezeli a vidéki színházakat

Vidnyanszky-Attila-(210x140)(1).jpg (Vidnyánszky Attila )
Vidnyanszky-Attila-(210x140)(1).jpg (Vidnyánszky Attila )

A Nemzeti Színház partnerként kezeli a vidéki színházakat - hangsúlyozta kedden Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház új igazgatója a Balatonfüredi Művészeti Hetek megnyitó ünnepségén, amely előtt a Nemzeti, a Veszprémi Petőfi Színház és a balatonfüredi önkormányzat együttműködési megállapodást írt alá.

Az igazgató leszögezte: a magyar ember fantasztikusan színházszerető; nincs a világon még egy olyan ország, ahol nyaranta több mint száz színházi darabot játszanak rendszeresen, ezen még a színházi nagyhatalmak (mint például az oroszok, lengyelek) is csak ámulnak-bámulnak – fogalmazott.

A direktor felidézte, hogy hétfőn kezdte meg a Nemzetiben a munkálkodását, és már aláírt egy sor dokumentumot, de az mind a múltról szól. Büszke arra, hogy a Balatonfüreden aláírt együttműködési megállapodás az első, amely a jövőről szól. Olyan jövőről, amelyben a Nemzeti Színház partnerként kezeli a vidéki színházakat és a vidéki városokat; nem zár be, hanem kinyitja kapuit, együttműködik, együtt gondolkodik velük, és azt a borzalmas szakadékot, amely még mindig megvan a főváros és a vidék között, segít áthidalni – hangoztatta.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere azt kérte az együttműködőktől, hogy segítsék a Kisfaludy színházat küldetésében, hiszen az komoly hagyományokat ápol: Balatonfüreden volt a Dunántúl első kőszínháza és Nagy-Magyarország harmadik kőszínháza, ahol magyar nyelven játszottak darabokat. Eperjes Károly, a Veszprémi Petőfi Színház művészeti vezetője hangsúlyozta, hogy az együttműködés létrehozza azokat az új színtereket, ahol a két színház produkcióit be tudják mutatni.

A két színház és a balatonfüredi önkormányzat arról állapodott meg, hogy 2014-től kezdődően még erőteljesebbé, hatásosabbá és kiterjedtebbé teszik eddig is meglévő együttműködésüket. William Shakespeare születésének 450. évfordulójára külön eseményekkel készülnek, amelyek a két nagyszínház évadtervén alapulnak, és tartalmaznak balatonfüredi vendégjátékot, esetlegesen Shakespeare-ciklust, beavató színházi produkciókat. Ezt a Shakespeare-ciklust fenntartják 2016-ig, az író halálának 400. évfordulójáig, és ennek során elsősorban az ifjúság számára hozzák közelebb Shakespeare művét, korát, színházát.

Ebbe az évfordulós eseménysorba beillesztik a füredi színházalapító Kisfaludy Sándor halálának 170. évfordulójáról való megemlékezést, elsősorban a balatonfüredi központi megemlékezés előkészítésében, megszervezésében és közreműködésben való szerepvállalással.

A megállapodásban egyebek mellett azt is rögzítik, hogy amennyiben műsortervükben és annak megvalósításában szerepel, segítenek közreműködésükkel abban, hogy 2014-ben Balatonfüreden színházi jellegű megemlékezések legyenek a Dózsa parasztháború 400. évfordulójáról, illetve az első világháború kitörésének 100. évfordulóján.

A két színház kamara bemutatóit, amelyeknek technikai feltételeit biztosítani lehet Balatonfüreden, a lehetőségek szerint évadszerűen, bérletes rendszerben elhozza a városba, művészei közreműködésével támogatja Balatonfüred kiemelt művészeti eseményeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik