Belföld

Szúnyogoktól szenved a vadállomány a gemenci erdőben

Óriási a küzdelem a víz és a szúnyogok miatt az erdőgazdaságban.

Az állami tulajdonú Gemenc Zrt. harminchét és félezer hektáron lát el vagyongazdálkodási feladatokat, amelybe beletartozik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás, a természeti értékek bemutatása.

Az Alsó-Duna hullámterében a Sió torkolatától az országhatárig 15-18 ezer hektár hullámtéri terület tartozik az erdőgazdálkodási társasághoz. Mintegy 4-5 ezres a vadállományuk: gímszarvas, vaddisznó és őz, amely a hullámtérben él – mondta el mindezt a Szeged24-nek Sipos Sándor, erdőgazdálkodási és műszaki igazgató.

A szakember elmondta: az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt a mélyebben fekvő részeken összefüggő vízterületek maradtak fenn, amelyek több száz hektárt is kitehetnek. Van ahol bokáig ér a víz, van ahol egyméteres.

Sipos Sándor azt mondta: számításaik szerint lassú az a folyamat, amikorra a hullámtéren maradt  víz felszívódik,  lehet, hogy ez csak télre vagy a jövő év folyamán következik be.

A szakember elmondta, hogy a legnagyobb gondot az okozza, hogy a víz miatt az állatok természetes zöld táplálékbázisa elveszett, ezt mesterségesen kell pótolniuk. Ráadásul a víz a hőséggel párosulva a szúnyogok bölcsője is. Mindettől szenvednek az állatok, amelyek úgy próbálnak védekezni, hogy a mocsaras vizekben dagonyáznak, hogy természetes védőréteg képződjön a bőrükön.

Sipos Sándor azt is elmondta: igyekeznek a víz okozta károkat helyreállítani, elsősorban a terület infrastrúktúráját helyreállítani, kipusztult vadföldeket, erdősítéseket pótolni, és irtani a szúnyogokat, hogy csökkentsék a gondokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik