Belföld

750 millió a daganatos betegségek kutatására

A daganatos betegek gyógyulásában akarnak segíteni a szegedi egyetem orvos-kutatói.

Két éves kutatói programba kezdett a Szegedi Tudományegyetem, amelyben új terápiákat szeretnének kidolgozni, segítve a daganatos betegek gyógyulását. A programról Dr. Kemény Lajos bőrgyógyász professzort, a program szakmai vezetőjét kérdeztük.

Miért fontos a daganatos betegségek vizsgálata?

„A daganatos és a szív- és érrendszeri betegségek a második leggyakoribb halálokot képezik Magyarországon. Ez a dél-alföldi régióban is igaz. Ennek megfelelően a daganatos betegségek megelőzésének, kutatásának és gyógyításának óriási a jelentősége.”

Mit vizsgálnak ebben a programban?

„Azt vizsgáljuk, hogyan keletkeznek a daganatok, amelyek kialakulása nagyon sokszor a sejten belüli genetikai információ elromlása miatt következik be.”

 

Milyen környezeti tényezők befolyásolják a daganatok kialakulását?

„A napfény egy nagyon gyakori ártalom, amely a bőrön okoz különféle daganatokat. A káros szenvedélyek, az alkohol, a rossz táplálkozás a gyomor- és bélrendszerben és a hasnyálmirigyben okoznak daganatos betegségeket.”

 

Hogyan segít ez a program a daganatos betegek gyógyulásában?

„Ez egy két éves program, ennyi idő alatt nem tudunk új gyógyszereket kifejleszteni. A realitás az, hogy olyan új terápiás eljárásokat tudjunk kigondolni, amelyekből később gyógyszereket lehet kifejleszteni. A gyógyszerfejlesztés 10-15 év.”

 

Milyen hasznot várnak ettől a programtól?

„Egyrészt azt, hogy a daganatos betegségek kialakulásáról többet tudjunk. A kutatásban az egyetem mellett a szegedi Biológiai Központ is részt vesz. De legalább ilyen fontos, hogy a kutatók közötti együttműködést intenzívebbé tegyük, az alapkutatásban és a gyógyításban dolgozók közti kapcsolatot szorosabbra fonjuk. Ezzel olyan kutatói csoportok tudnak létrejönni, amelyekből hatással vannak egymásra, így a későbbiekben új ötletek jöhetnek létre a gyógyítással kapcsolatban. A meglévő külföldi kapcsolatainkat is erősíteni szeretnénk, és újakat létrehozni. Ebből is új ötletek jöhetnek, és a meglévőek is nagyobb valószínűséggel megvalósíthatók majd.”

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik