Belföld

Révbe ért Budapest Bálnája

cet (CET-Közraktárak )
cet (CET-Közraktárak )

A CET néven induló projekttel kapcsolatban megszűntek az aggályok, októberben nyithat.

Megegyezett a főváros az időközben CET-ről Bálnára átnevezett Duna-parti épületegyüttes kivitelezőjével, a Porto Investmenttel, és az épület megkapta a jogerős használatbavételi engedélyt is, így nincs akadálya annak, hogy októberben megnyissák az épületet – mondta Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: a Porto számára hitelt nyújtó MKB Bankkal van még jogvitájuk, minden más kérdéses ügyet megoldottak, és május végén az épület megkapta a jogerős használatbavételi engedélyt is. A projekttel kapcsolatban megszűntek az aggályok, “nyugodt vizekre eveznek” – hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes.

Az eredeti szerződés szerint a fővárosnak 25 év alatt 31 milliárd forintot kellett volna kifizetnie a beruházásért, ehhez képest 2008 óta eddig Budapestnek 2,5 milliárd forintjába került az épület – hangsúlyozta Bagdy Gábor. Hozzátette, hogy az MKB Bankkal 7,5 milliárd forintos per van folyamatban, de ez nem befolyásolja a továbbra is október végére tervezett nyitás dátumát.

A bérlőkkel kapcsolatban Bagdy Gábor azt mondta, a korábbi szerződések közül többet visszamondtak, ezért új alapokon kell elkezdeni a helyiségek kiadását. Az épület hibáival kapcsolatban a főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, több mint egymilliárd forintba került volna a tetőszerkezet teljes cseréje, ezért úgy döntöttek, hogy a hibákat a garanciális javítások és karbantartások során javíttatják ki a beruházóval.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres létesítmény kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. Az épület jelenleg még üresen áll. A Porto Investmenttel a fővárosnak több jogvitája is volt, egyebek mellett a bankgarancia lehívása miatt, 2011-ben pedig a beruházó felmondta a korábban megkötött szerződést.

A Bálna a tervek szerint kulturális programok helyszíne lesz, de biopiac, valamint több étterem és kávézó is helyet kap benne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik