Belföld

Hibernálják Magyarországon a szegény falvakat

Kübekháza (Kübekháza)
Kübekháza (Kübekháza)

A probléma lényegét nem értette, vagy nem akarja megérteni a Belügyminsztérium – így reagált a Pintér Sándornak levelet író kübekházi polgármester a 17 milliárd forintos pótfinanszírozásról szóló, június 11-i BM rendeletre.

Ha valóban 3000 forint jár Kübekházának a következő hónapra, ahogy a munkatársaim azt kiszámolták, visszaküldöm Orbán Viktornak – reagált a Belügyminisztérium pótfinanszírozására Molnár Róbert.  A kormány meghallott néhány a jajszót, de a kistelepülések szempontjából nem érti a problémák lényegét – kommentálja a BM rendeletét a kübekházi polgármester. Az önkormányzatoktól a feladat finanszírozás bevezetésével egy időben csupán az alapfokú oktatást vállalta át az állam, ami azokon a településeken, ahol már korábban is egyházi fenntartásban működtek az iskolák, semmilyen megtakarítás nem jelentkezett az idén – ismételte meg Molnár Róbert. Semmilyen figyelmet nem fordítottak az egyes települések teherbíró képességére.

Nincs mindenütt MOL

Azzal, hogy a pótfinanszírozás 16 ezer forintra kipótolja, a Kübekháza esetében 9ezer forintos, egy főre jutó iparűzési adót, még mindig messze marad a korábban 36 ezer forintra való kiegészítéstől. Az így visszakapott pénzt a működésre kell elkölteni, hiszen az ahhoz szükséges összeget továbbra sem biztosítják a központi költségvetésből.

Gúzsba kötve

A falvak élhetőségére, a fejlesztésekre egy fillér nem marad – magyarázza Gácsi József, Kübekháza jegyzője. A szerkezetátalakítási tartalék felhasználásáról rendelkező BM rendelet most ugyan rendezni próbál néhány problémát, azonban egy sor, kötelező, de alul finanszírozott önkormányzati feladattal nem foglalkozik a rendelet. Nem hallani például a közfoglalkoztatás finanszírozási problémáinak az orvoslásáról, holott miniszterelnök úr elvárása a még szélesebb körű közfoglalkoztatás megvalósítása-tette hozzá a jegyző.

Vegetáló falvak

Ha tartja magát a minisztérium ahhoz, hogy az önkormányzatok „többletfinanszírozást is csak meghatározott feladatok ellátására kapnak”, akkor a falvak likviditási gondjait konzerválják, hiszen ezeket a lyukakat már folyószámla hitellel sem lehet betömni, mert a stabilitási törvény ezt a fajta hitelt ugyan lehetővé teszik, de a bankok általában csak saját bevételek 25%-ig terjedő mértékű folyószámla hitelkeretet nyitnak meg. Mindezt a helyzetet pedig úgy kell kezelni a településeknek, hogy az önkormányzati törvény az idei évtől megtiltotta működési hitel tervezését. Fejlesztés és közösségi összefogás nélkül pedig ezek a vidéki falvak elenyésznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik