Belföld

Folyamatos felmelegedés várható a héten

Nyárias időre ne számítsunk. Maximum 25 fokig emelkedik a hőmérséklet, de esőre nincs kilátás.

A kontinens középső területei felett átalakult az időjárás, ahogyan egy hidegfront kiszorította az itt található forró légtömeget. Ennek eredményeként hasonló hőmérsékleti viszonyokat találunk Nyugat-, és Közép-Európa térségében, a maximum-hőmérséklet 15, 22 fok között alakul.

A hidegfronton képződött sekély ciklon hatására Csehország és Dél-Lengyelország területén kiadós csapadék hullott, amelynek mennyisége területi átlagban 20-50 mm között változott. Forróság már csupán az Ibériai-félszigeten van, ott a hőmérséklet csúcsértéke meghaladja a 30 fokot, néhány mérőállomáson 37, 38 fokot is mértek. A Kelet-európai-síkság, Karélia, Lappföld, illetve a Kola-félsziget időjárását pedig jellegtelen nyomási mező, meleg idő jellemzi, a hőmérséklet maximuma 25, 29 fok között változik.

A Kárpát-medence időjárását szerda estig ciklonális mező, hűvös, nedves levegő alakítja.

Kedden többnyire erősen felhős lesz az ég, de a déli, délkeleti tájakon délután lassanként csökken a felhőzet. Szórványosan várható eső, zápor, az északkeleti határ közelében egy-egy zivatar sem kizárt. Éjszaka a déli területeken változóan, máshol általában erősen felhős égre számíthatunk, legfeljebb északon, északkeleten kisebb esővel, gyenge záporral.

Szerdán a Dunántúlon, valamint a Dél-Alföldön a gomolyfelhő-képződés mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra van kilátás, másutt csupán rövid időre szakadozhat fel a felhőtakaró. Kisebb eső legfeljebb az ország északkeleti harmadában fordulhat elő. A Dunántúlon az erős északnyugati szelet kedden a Fertő-tó, a Bakony és a Balaton környékén olykor viharos széllökések kísérik. Ugyanakkor a Dunától keletre többnyire élénk nyugati, délnyugati szél várható. Szerdán kissé csökken a szél ereje, viharos széllökésekre ekkor már nincs kilátás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 15 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17, 22 fok között valószínű, de az erősen felhős területeken csupán 15, 16 fok körül várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik