Belföld

A Nemzetiben búcsúztatták, Szegeden várják Alföldit

Herczeg Tamás  (Herczeg Tamás)
Herczeg Tamás  (Herczeg Tamás)

Pótelőadást is be kellett tervezni a Szegedi Szabadtéri Játékokon az István a király előadására, de sok jegy kelt el Gothár papírba csomagolt Leányvásárára és a New York-Szeged közös Gershwin operára is. Már elővételben 20%-kal több belépőt adtak el, mint tavaly.

Nem lesz fekália és mellek, mégis óriási az érdeklődés a szegedi fesztivál előadásai iránt. Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok áprilisban megválasztott igazgatója szerint figyelembe kell venni a társadalmi környezetet, az idei évadot készen kapták Harangozó Gyulával. Egy visszamondott táncelőadás helyett kellett csupán kényszerűen belenyúlni a már előkészített műsorba, egy 20 éve Magyarországon nem játszott opera előadást tudtak elhozni Szegedre.

New York-Szeged koprodukció

35 fekete énekes kellett Gershwin: Porgy és Bess színpadra viteléhez, hiszen a szerző kívánsága szerint csak feketék énekelhetik a darabot. A Szegedi Szimfonikusok játékát is New Yorkból vezénylik, a próbák egy része a tengerentúlon zajlik. Herczeg szerint szerencsés, hogy „beesett” egy opera, hiszen talán 83 év óta először fordult volna elő, hogy a Szabadtéri repertoárjában nem szerepel opera.

Papírba csomagolva és Szőke Tisza nosztalgia

A Szegedi Szabadtéri tűzön, vízen és helikopteren edződött közönségének is különlegesnek ígérkezik a papírba csomagolt Leányvásár. A jelmezek és az óriási hajó is, bár különleges, de mégis papírból készültek. Szétázhatatlanok. A hajó enteriőrje a nemrégiben szétrohadt és elsüllyedt szegedi Szőke Tisza világát leheli. A rendre benzinkútra tankolni járó papírhajó utasai, a kövérek és soványak magukat szimbolizálják, Herczeg Tamás kerülné az áthallásokat.

Alföldi: húzónév

Szerencsésen építette rendezői munkáját az azt megelőző kereskedelmi televíziós tevékenységre – vélekedik a fesztiváligazgató – de tagadhatatlanul húzónév Alföldi Róbert, amit kevés rendezőről lehet elmondani. Nem kevésbé vonzza a közönséget a Szörényi-Bródy szerző páros, s maga a már sok szép napot megélt rock opera, amelynek a budapesti előadásokat megelőzően Szegeden lesz a premierje, a 30. jubileumi bemutatója. A legtöbb vendéget augusztus 20-ára várják.

Parádés Szabadtéri

A papírvilág, a rockopera, a fekete opera mellett az Operaház fantomja is jubilál, a legendás Elfújta a szél ősbemutatója lesz Szegeden. Ismét lesz ajándékkoncert is, s az újszegei színpadon is parádés előadásokat nézhet meg a közönség. Húzós lesz. Start: július 5-én.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik