Belföld

Jól van Lujzi, akit falhoz vágtak

A megkínzott kutya karanténba került, hamarosan örökbe is lehet fogadni.

Jól van az kutya, akit a hétvégén mentett meg az Újpesti Rendőrség és az Állatmentő Liga Állatvédelmi Járőrszolgálata. Az ebet gazdája alig félméteres madzagon tartotta, rendszeresen rugdosta és a falhoz dobálta.

Lujzira jelenleg a Rex állatszigeten vigyáznak, igazi rosszaság, mindent megrág – mondta lapunknak Pataki Gábor, az Állatmentő Liga Állatvédelmi Járőrszolgálatának elnöke. Lujzit két hétig karanténban tartják megfigyelésre, azután pedig megkapja a szükséges oltásokat és a chipet is. Pataki szerint a most körülbelül féléves kutyát ezután örökbe lehet fogadni, mivel gazdája az előállítás után aláírta a lemondó nyilatkozatot.

Az elnök azt mondta, feltehetően pénzbírságra számíthat a kegyetlen kutyatartó. Egy bizonyos, az újpesti önkormányzat eltiltotta az állattartástól, így ezután még hörcsöge sem lehet az állatkínzónak.

Az Állatvédő Liga úgy vélekedik, sokan nincsenek felkészülve az állattartásra Magyarországon. Pataki Gábor – aki egyébként hat kutya tulajdonosa – azt mondta, vannak olyanok, akik egészen egyszerűen tárgyként kezelik a „kedvenceiket”. Fontos, hogy ne tartsuk láncon a kutyát, és minél többször legyen alkalma a szabadban lenni – tette hozzá.

Fotó: Újpest-Káposztásmegyer Facebook-oldala

Bizonyítás

Nem egyszerű eljárni az állatkínzókkal szemben. Az állatvédők ilyen esetekben a rendőrséggel együttműködve mennek a helyszínre és mérik fel a terepet. Fontos, hogy ha nincsenek külsérelmi nyomok, mint ahogy Lujzi esetében sem voltak, legyen szemtanú, hogy igazolni lehessen a bűncselekményt.

A járőrszolgálat egyedülállónak számít még hazánkban. Az elnök szerint nagyon hasznos, hogy a negyedik kerületi önkormányzat támogatta az elindulást, így könnyebben ki lehet szűrni a hasonló eseteket.

Börtön

Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy letöltendő börtönbüntetés is kiszabható a nem megfelelő állattartás miatt. Nem csak az állatkínzás, de az állatelhagyás (autóból kitenni az utcára) is súlyos szankciókat vonz maga után. Az állatvédelmi bírságról szóló törvény szerint a bírság alapösszege 15 ezer forint. Ez az összeg azonban a jogsértés mértékétől függően nőhet, így a végkifejlet akár több százezer forintra is rúghat. Részletekért ide kattintson.

Tavaly egy év fogházra ítélték azt a férfit, aki a nyílt utcán szúrt le egy lovat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik