Belföld

Csókakői fiaskó, ahogy a pap látja

A Fehérvár24 rövid tudósítást adott le a hétvégi csókakői borlovagrendek találkozójáról, ahol a nyilatkozatok alapján a plébános magukra hagyta az ünneplőket. Mórocz Tamás levélben kereste meg szerkesztőségünket.

Mint arról írtunk, szombaton egy Szent Donát szobrot avattak, és szenteltek meg. A Fehérvár24 helyszíni tudósítója maga is tanúja lehetett, amikor a templomban összejött hívek előtt közölte Mórocz Tamás plébános, hogy neki dolga van, és el kell mennie, ezért Kalló József, a nyugalmazott plébános szentelte meg a helyi borrend kérésére a szobrot. Szerkesztőségünkhöz írt levelében Mórocz Tamás az alábbit emelte ki: „a rendezvényt pontosan meg volt beszélve, azon én nem kértem változtatást, hanem a borlovagrend késett mintegy órát a templomba érkezéssel, ameddig én türelmesen vártam, illetve a szintén a templomban tartózkodó lengyel testvéreknek orgonakoncertet adtam a megbeszéltek szerint. A szobrot az eredeti tervek szerint is Kalló József olt plébános atya áldotta volna meg, én kértem fel őt erre, azért is volt ott a templomban. Azért kellett elmennem körülbelül fél 1 órakor, a megbeszéltekkel ellentétben mintegy másfél órával később, mert Zámolyban – ahol szintén én vagyok a plébános – vártak rám dél óta. 16 faluban vagyok plébános, be kell osztanom pontosan az időmet, hogy feladatomat mindenhol el tudjam látni. Így volt ez szombaton is, amikor is reggel 8 órától este 9 óráig fél órás rendben be voltam osztva, és végeztem plébánosi feladataimat. Bánt, hogy a lovagok késtek, mert szeretettem volna többet velük lenni, így is mintegy 5 percben köszöntöttem őket, ahogy a bevágott videó végén látszik. Fáj, hogy csak a végét vágták be az 5 perces beszédemnek, ahol felkértem Kalló atyát a szobor megáldására, és biztosítottam a lovagrendet a további szeretetteljes találkozások lehetőségéről.”

A Fehérvár24 cikkében közöltük, hogy Mórocz plébános úgy döntött, közli a templomba látogatókkal, nem ér rá, és távozik. E kijelentésünkhöz a plébános az alábbi gondolatot fűzte levelében: „a templomban senki nem kért meg engemet semmire, és el kell mondanom, hogy a szervezés se a lovagrend és köztem történt, hanem a polgármester úron keresztül.”

A plébános levelét ezzel a gondolattal zárta: „vállalom, ami történt, bár nem érzem, hogy hibáztam volna, de ha valakit is magatartásommal, viselkedésemmel megbántottam volna, szíves elnézését kérem. Remélem, hogy egy másik alkalommal pontos szervezés és megbeszélés után valóban tudunk közösen ünnepelni!”

Mórocz Tamás plébános egy későbbi levelében jelezte, hogy találkozott időközben a helyi borrend vezetőjével, akivel megállapodtak abban, hogy a továbbiakban szorosabbra kötik az együttműködésüket, hogy ne történhessenek hasonló esetek Csókakőn. Bognár Gábor, a borrend elnöke e találkozást megerősítette a Fehérvár24-nek.

Sajnos valóban nem mindent vettünk fel a templomban, de ezúttal Mórocz Tamás általunk felvett teljes videó anyagát közöljük le, aki szerkesztőségünknek leírta: „megkövetem azokat akiket megbántottam!”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik