Belföld

Elgurult a gyógyszer: Orbán tisztelgett, Ángyán kiugrott, Vona az utcán

parlament (parlament)
parlament (parlament)

Emlékezés, redingezés, földezés, kolompolás, szavazás, kizárás, berekesztés, gratula és felfüggesztés: talicskás botrány.

Sajátos parádét futott néhai Horn Gyula gyászszalagos portréja előtt pénteken a t. Ház.

A minap elhunyt kormányfőre emlékezve kezdte pénteki munkáját az Országgyűlés. Előbb virágcsokrot helyeztek el Horn Gyula fényképe mellé, majd néma felállással tisztelegtek az emléke előtt. A megemlékezés harmadház előtt zajlott, de legalább Orbán Viktor jelen volt.

Kövér László házelnök úgy fogalmazott: Horn Gyula a rendszerváltozás előtt és után is meghatározó szocialista politikus volt. Felidézte, hogy a volt kormányfő 1989. június 27-én magyar külügyminiszterként osztrák kollégájával vágta át a műszaki határzár szögesdrótját a nyugati határon, és bejelentette, hogy kiengedik az országból az NDK Magyarországra menekült állampolgárait.


A képekre kattinva galéria nyílik
Fotók: MTI / Soós Lajos

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt mondta: Horn beírta magát a történelemkönyvekbe, sőt „egy egész új fejezetet nyitott, az egységes Európa és a szabad Magyarország megteremtéséről szólót”; rendszerváltó politikusból rendszerépítő államférfivá vált, „cölöpöket szedett fel és cölöpöket vert le”. Mesterházy úgy véli, Horn Gyulának „oroszlánrésze volt” a diktatúra felszámolásában, reálpolitikus volt, aki mindig előrébb látott, mint kortársai, kiváló politikai és taktikai érzékével helyes célokat tűzött ki, és azokat el is érte, ezért lehetett a rendszerváltás utáni Magyarország legsikeresebb miniszterelnöke.

A Balcsira hívja Redinget a kormány

Napirend előtt a KDNP-s Harrach Péter Viviane Reding uniós biztost ekézte. Állította, Reding „nem szereti a magyarokat”, és ennek akkor is tanúbizonyságát adta, amikor az igazságszolgáltatásunk elfogulatlanságát vonta kétségbe.

Harrach felidézte, hogy egy napilap cikke szerint az uniós biztos a 2014-es választások hitelességét akarja kétségbe vonni, amihez – a lap névtelen forrása szerint – vannak magyar partnerei, köztük Bajnai Gordon. „Ez támadás Európa, Magyarország és a demokrácia ellen” – így Harrach.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára arra hívta fel figyelmet, hogy már két éve elfogadták az alaptörvényt, a sarkalatos törvények is évek óta hatályban vannak, ennek ellenére mégsem sikerült egyetlen konkrét esetet sem találni Magyarországon, amely bizonyítaná, hogy sérültek volna az alapvető jogok. Úgy fogalmazott: a biztos „túlságosan belehevítette” magát a Magyarország elleni küzdelembe, ezért „javaslom neki, hogy nyáron egy hétre jöjjön el a Balatonra, vitorlázzon egy kicsit, mi magunk is szívesen elvisszük, és pihenje ki magát, és talán egy kicsit lenyugodott hangnemben észreveszi, hogy Magyarországon a jogállamiság és a demokrácia jól működik”.

Csatára hívja a Fideszt Ángyán

Kora délután szavaz a Ház az új földtörvényről. Ennek kapcsán a jobbikos Vona Gábor azt mondta: a tervezett passzusok biztosan nem védik meg a magyar agráriumot. Vona szerint ez ügyben is módosítani kellene az európai uniós csatlakozási szerződést.

A szavazást kora délutánra tervezték, eredménye borítékolható volt. Miképpen az is, hogy a döntés következtében csökken a Fidesz-frakció létszáma. Ugyanis Ángyán József volt földügyi államtitkár már korábban kijelentette az FN24-nek, mi lesz, ha Orbán nem visszakozik földes elképzeléseiből: „Akkor lépnem kell. Ott már nincs sok gondolkodnivaló… kiülök a függetlenek közé. Annyival csak tartozom az embereknek, hogy nem hajítom a lovak közé a gyeplőt, hanem végigcsinálom a maradék időt a parlamentben, akármilyen nehéz lesz is. A függetlenek közül próbálom majd folyamatosan összehasonlítani a kormányprogramot a tettekkel.”

Botrány

A jobbikosok nem sokkal 12 óra után Vona Gábor pártelnök vezetésével föllépcsőztek az ülésterem elnöki pulpitus mögötti részére, és egy molinót feszítettek ki, amelyen ez állt: „A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!”

Ezután az ülés levezető elnöke, Latorcai János távozásra szólította fel az ellenzéki képviselőket, akik azonban maradtak. Latorcai azt is mondta, ha a jobbikosok nem mennek, kizárják őket a parlamenti munkából, és az Országgyűlési Őrséggel vezettetik ki őket.

Mivel a helyzet nem változott, az Országgyűlés 227 igen szavazattal, 19 nem ellenében, egy tartózkodás mellett döntött az érintett politikusok kizárásáról.

Az LMP-hez tartozó független képviselők is tiltakoztak a földtörvény ellen: korábban egy talicska földet vittek Orbán Viktor helyéhez, a kormányfő mosolygott az akción.

Ángyán: ennyi

A tervekkel ellentétben nem név szerinti, hanem gépi szavazással, de elfogadta az Országgyűlés az új földtörvényt a kényszerszünet után. A szavazások alatt a jobbikos politikusok a „hazaárulók”, a „csak a nemzet” és a „nem, nem, soha” jelszavakat skandálták, valamint Novák Előd folyamatosan az elnöki csengőt rázta.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A szavazásokról végül az MSZP frakciója is kivonult. A határozathozatalokat követően a kormánypárti frakciók felállva tapsoltak. Latorcai János a tervezett napirend utáni felszólalások elhangzása nélkül lezárta a pénteki ülésnapot.

Ángyán újságíróknak bejelentette: kilép a frakcióból.

Ezt Rogán Antal frakcióvezető utóbb így kommentálta: „Ángyán József maga döntött így, és a Fidesz frakciója a döntést tudomásul vette.”

Áder, segíts!

A szavazást követően a szocialisták levélben kérték Áder János köztársasági elnököt, hogy „ne írja alá a T/7979. számon benyújtott, a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslatot”.

„Véleményünk szerint ez a javaslat visszafordíthatatlan károkat okoz a hazánk számára kiemelkedő fontosságú mezőgazdaságban, állattenyésztésben és élelmiszeriparban – írja az MSZP. – A kormány javaslata súlyosan veszélyezteti közel százezer, javarészt vidéki munkavállaló sorsát, elértékteleníti mintegy kétmillió magyar földtulajdonos vagyonát.”

Vona: új világ jön, elégtelenek a parlamenti eszközök

A Jobbik szerint az Országgyűlés pénteken házszabályellenesen szavazta meg a földtörvényt, vagyis a jogszabály nincs elfogadva. Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető közölte: a Jobbik mindent meg fog tenni azért, hogy „a törvény 2014 májusában ne váljon valósággá”. Frakciója tiltakozó akciójáról azt mondta: az Országgyűlésben történteket rendkívüli helyzetnek értékelték, és úgy vélték, „a kétharmados cinizmussal szemben csak ilyen formában tudjuk kifejezni véleményünket”.

Fotó: MTI/Soós Lajos

A Jobbik képviselőire valószínűleg váró büntetéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a kérdés nem érdekli őket. „Kövér László és az ő csapatának gondolkodása sok mindenre képes a büntetések terén, mi állunk elébe bárminek” – mondta Vona. A párt keddre az Országgyűlés Képviselői Irodaházába földvédelmi kerekasztalt hív össze, ahová civil szervezeteket, szakembereket és akár más frakciók tagjait és független képviselőket is vár.

Céljuk a nagybirtokrendszer kialakulásának, valamint a külföldiek földszerzésének megakadályozása. Vona közölte: ha mégis megvalósul a törvény, azt frakciója „második Trianonnak” tekinti, és onnantól kezdve a „Jobbik számára egészen új világ jön, azok a parlamenti eszközök, amelyeket eddig próbáltunk betartani, elégtelennek bizonyulnak, és át fogunk térni az utcákra, a tüntetésekre”.

Az első bünti szinte azonnal realizálódott: a páholyban ülő jobbikos szakértők bekiabálásai miatt Kövér házelnök felfüggesztette a párt összes szakértőjének belépőkártyáját, valamint visszavonta a frakció „beléptetési jogát”.

Vona reakciója: „Elgurult Kövér gyógyszere.”

Orbán: gratulálok!

„Egy érdekes kulturális jelenségnek lehettünk tanúi a parlamentben” – ezt már Orbán Viktor jelentette ki sajtótájékoztatóján, majd gratulált a kormánypárti képviselőcsoportnak, amiért úgymond nem ült fel a provokációnak. Mint mondta, a fideszesek és a KDNP-sek, „ahogy egy nyugodt erőhöz illik, elvégezték a mai napra kiporciózott munkát”.

Az új földtörvény tartalmával kapcsolatban emígyen fogalmazott: a jogszabály egyrészt radikálisan visszaszorítja a nagybirtokot, másrészt garancia arra, hogy a magyar termőföldet magyar gazdák fogják megművelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik