Belföld

Megdőlt a százéves melegrekord szerdán

Kanikula(960x640)(3).jpg (kánikula)
Kanikula(960x640)(3).jpg (kánikula)

Megdőlt szerdán a tavaly mért országos (35,5 fok, Bugac) és a budapesti (34,8 fok, Újpest) hőmérsékleti maximum rekord.

A budapesti rekord már délben a múlté lett, délután egy óra után már az országos rekordnál is magasabb értéket mértek, például Budapest Pestszentlőrincen 35,9, Fülöpházán 36,7 fokot jeleztek a hőmérők. A tegnapi legmagasabb hőmérséklet végül 16 órakor állt be, ekkor Kelebián 37,3 fokot regisztráltak, ami 1,8 fokkal haladja meg az eddigi rekordot. Budapesten is megdőlt az eddigi rekord (34,8 fok), 37,2 fokot mértek Újpesten. Hétvégétől megszűnik a kánikula, enyhül az idő, és a jövő hét elején 25 fok körüli vagy az alatti hőmérsékleti maximumra lehet számítani- írja közleményében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ma az ország nagy részén derült idő várható, főként északkeleten azonban időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet. Egy-egy zápor, zivatar kialakulhat.Helyenként megélénkül a délkeleti szél. Zivatar környékén átmenetileg viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17, 22 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32, 37 fok között alakul.

Délután egy-egy helyen kialakulhat zivatar, felhőszakadás, átmenetileg viharossá fokozódó szél és jégeső kíséretében. A Balaton Siófoknál 25, a Velencei-tó Agárdnál 26 fokos. A legtöbb megyében a mai napon is érvényben van a narancssárga riasztás a hőség miatt, ezeken a helyeken a napi középhőmérséklet 27 °C felett alakulhat. Az UV-B sugárzás is nagyon erős, 7,7-es értékű lesz, ami azt jelenti, hogy akár már negyedóra alatt leéghetünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik