Belföld

A tét, hogy ki költse az unió pénzét, ki szerezzen húsz évre piacot

Most harmadszor is napirendre kerül a szegedi biomassza ügy, de – a június végi közgyűlésen – kérdés, hogy a több irányból érkező ellenállást látva a Fidesz–Jobbik kitart-e az erőmű-beruházás mellett.

A biomassza főleg fát jelentene, és az erőműben elégetve a fűtővíz melegítésében kapna szerepet. A termálvíz felhasználásával pedig a használati meleg vizet biztosítanák. A termálvizet használat után nem sajtolnák vissza a mélyrétegekbe, hanem elvezetnék a Tiszába. Az MSZP és az egykori SZDSZ tagjaiból alakult Szabad Város Egyesület aktivistái is egy hónapon át gyűjtötték az aláírásokat a távfűtés által érintett lakóövezetben, ahol közel 50 ezren laknak.

Az ellenzők azzal kampányolnak, hogy a biomassza-erőmű füstje büdös lesz, továbbá rászabadítják a városra a kamionokat, amelyek a napi 100 tonna tüzelőt hordják. Ha termálvizet használnak a melegvíz-szolgáltatáshoz, akkor majd sárga és büdös víz folyik a csapokból.

Rablóprivatizációnak pedig azért hívják a tervet, mert a szegedi távhőszolgáltatásban 1999, az első Fidesz-korszak óta egy Fidesz-közeli vállalkozó, Pomázi Csaba magánvállalkozása, az Alfa Nova Kft. érdekelt 49 százalékos kisebbségi tulajdonnal. De ez semmi, mondják a kampányolók, a tüzelőt majd egyenesen Simicska Lajos cégbirodalmának erdeiből hoznák az erőműbe. Az érintett lakók semelyik fenyegető esemény bekövetkeztét nem szeretnék, ezért gyorsan gyűltek az aláírások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik