Belföld

Szajolban fellázadtak a Népfront utcaiak

népfront utca (népfront utca)
népfront utca (népfront utca)

Az alföldi település lakói ellenállnának az utca átnevezésnek.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szajolt is elérte a közterület átnevezési kampány. A nem egészen 4000 fős községnek két utcával, a Népfronttal és a Marx Károllyal kellett volna „elszámolnia” – figyelembe véve a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását.

A szoljon.hu tudósítása szerint azonban a Népfront utcaiak ellenállnak a névcserének, és 26 lakó nyílt levélben fordult a képviselő-testülethez, hogy maradhasson minden a régiben.

A Népfront utcaiak szerint az átnevezés túl sok költséggel, utánajárással és bonyodalommal járna a lakóknak. Új utcanévtáblák, okmányok kellenek ugyanis.


View Larger Map

A szajoli képviselőtestületnél célba ért a nyílt levél, ezért úgy határoztak, hogy egyelőre nem változtatják meg az érintett utcák elnevezését. Bár a hatályos jogszabályoknak nem felel meg, illetve az MTA szerint is aggályos és nem javasolt a jelenlegi elnevezés, az erről szóló döntést egy későbbi ülésére halasztják, tekintettel arra, hogy maximálisan szem előtt tartják a Szajolban élő állampolgárok véleményét, igényeit – írja a szoljon.hu.

Lapunk a szajoli polgármesteri hivatalban érdeklődött az ügy hátteréről, és elsősorban arról, mire nevezték volna át a Népfrontot és Marx Károlyt, de a polgármester és a jegyző távollétében senki sem tudott kérdéseinkre válaszolni.

Itt talál egy írást arról, hogy a budapestiek körében mennyire népszerű a közterületek átnevezése. Itt pedig arról, hogy egy akadémikusnak mi a véleménye az ügyről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik