Belföld

Odatette magát Magyarország

Megfelelő felkészülés, hatékony együttműködés – ezért kisebb az árvízkár Magyarországon, mint a németeknél.

Bár az összesítések még nem készültek el, a Duna és az Elba Németországban közel 16 milliárd eurós kárt hozott össze, a hírekben elöntött német városrészek és átszakadó gátak szerepeltek. A magyar helyreállításra ezzel szemben 51 milliárd forintot különített el a kormány, de nem biztos, hogy a teljes összeget fel kell használni. A különbség jelentős, ezért megkerestük a magyar katasztrófavédelmet, hogy kiderítsük, csak szerencsénk volt vagy tényleg jobban teljesítettünk a gáton.


Árvíz utáni helyreállítási munkálatok a fővárosban. A képre kattintva megnézheti árvízi képes összefoglalónkat!
Fotó: MTI / Illyés Tibor

Petróczi Tímea szóvivő hangsúlyozta, hogy összehasonlításokba nem tudnak bocsátkozni, azonban a magyarországi védekezésről elmondható, hogy számos fontos dolgon múlott. „Nagyon jó prognózisok érkeztek a vízügy részéről, amelyek jó alapot teremtettek a védekezési munkálatok ütemezésére. A kritikus szakaszok beazonosítása szintén egy nagyon fontos és jó támpontot adott. Kiemelt szerepe van annak is, hogy kellő időben és szakértelemmel elkezdődtek a védekezések. A szükséges mennyiségű erők és eszközök időben az előbb említett pontokra voltak csoportosítva.

Nem elhanyagolandó az sem, hogy a magyar lakosság is emberfeletti összetartásról tett tanúbizonyságot és a hivatásos szervek és szakemberek mellett hatalmas létszámmal és odaadással vettek részt ők is a védekezésben. Valamennyi érintett hivatásos szerv, civil szervezet és minden közreműködő között zajló hatékony együttműködés is szerves része a sikeres védekezésnek. A központi döntések is gyorsan megszülettek a védekezéssel összefüggően”.

A Világgazdaság csütörtökön arról írt, hogy Németország nem hivatalosan megkereste Magyarországot az árvízi helyreállítás pénzügyeinek rendezéséért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik